Травестит донесе победа на Австрия в Евровизия 2014

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Англоезичната балада Rise Like a Phoenix (Да възкръснеш като феникс), изпълнена от Кончита Вурст, победи категорично с 290 точки от гласуването, в което България не участва. На второ и трето място се наредиха Холандия и Швеция

Зад името Кончита Вурст се крие 25-годишният Том Нойвирт, който на пръв поглед прилича на по-слаба и дългокоса версия на Азис. Също като нашия „ромски славей“ австриецът има мощен глас, с който наклони везните в своя полза, оставяйки след себе си Холандия, Швеция, Армения и другите фаворити на букмейкърите.

Преди да се превърне в Кончита Вурст, чието брадясало лице е в рязък контраст с вейчестата фигура в рокля, дългата коса и яркото червило, Томас е участвал в няколко риалити предавания и се е занимавал с мода.

Класирането му в Копенхаген стана символ на европейската толерантност към различните и напомни триумфа на транссексуалната Дана Интернешънъл от Израел през 1998 г., както и второто място на Верка Сердючка от Украйна (2007).

Досега Австрия беше печелила конкурса само през 1966 г. с немскоезичната Merci, Chérie на Удо Юргенс. Самата Кончита посвети победата си на всички, които вярват, че мирът и свободата имат бъдеще. Вижте я/го и във видеоклипа към песента победител от финала в събота вечер.