Най-великият документален филм

1
Добави коментар
yApple

Номер 1 в анкетата на сп. „Сайт енд саунд“ за 50-те най-велики документални филми е съветският „Човекът с кинокамерата“ на Дзига Вертов, който запечатва един ден от градския живот в Украйна преди 85 години

„Человек с киноаппаратом“ (1929) попадна и в челната десетка на 50-те най-велики филма изобщо, също класирани в изданието на Британския филмов институт (BFI).

Заснет в продължение в три украински града: Киев, Харков и Одеса, лентата представя градския живот в течение на един ден. Режисьорът ангажира като монтажист своята съпруга Елизавета Свилова, а оператор е брат му Михаил Кауфман.

Едночасовият безсюжетен филм е сред класическите образци на нямото кино, а днес е показван на фона на музика от съвременни композитори като Майкъл Найман. Популярна е и версията от средата на 90-те, озвучена от „Алой оркестра“ по бележките на Дзига Вертов, която ви предлагаме тук.

Публикувано от
Елена Лазарова
02 август 2014, 18:31

Елена Лазарова е родена във Варна – обича морето, пътешествията до екзотични страни, фотографията, класическата литература и киното. Социалният живот и новите запознанства с интересни хора са задължителна част от натовареното й ежедневие. Завършила e испанска филология в СУ и говори свободно още английски и френски.