Змии в България – Пепелянка

44
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Змии в България – Пепелянка
28 Септември 2009 / 00:50  |  Автор: Snake  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

,
Лични

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Отровни

Пепелянка /Vipera ammodytes/,

може би, най – опасната европейска змия, заради изключително дългите си зъби (за Европа).

Достига до към 70 – 80 см (рядко около 100 см). 

Има характерно оцветяване – сивкаво тяло (от тук и името и), изпъстрено с тъмни ромбоидни шарки. Има голяма вариация в цвета – от почти или напълно черни екземпляри до светло сиво. Много е характерно рогчето на върха на муцуната,макар, че при някои индивиди може и да липсва  и характерното рогче .

 

В България е се среща повсеместно, като се изкачва до към 1500 м.н.в. в планините. От описаните 4 подвида, 2 се срещат и сега у нас. Това са V. a. ammodytes в Северозападна България и V. a. meridionalis в останалата част на страната. 

Основната разлика е оцветяването на долната част на тялото. Смятало се е, че подвидът V. a. montadonii, също се е срещал в България, но това не се потвърждава от направените проучвания.

Пепелянката предпочита открити, каменисти, припечни места, обрасли с висока тревиста растителност, папрати, храсталаци и обикновено с достатъчно подземни дупки за укрития.

Пепелянката е активна предимно през деня, в низините и при топло време – също и нощем. Храни се главно с дребни бозайници и птици, по-младите екземпляри – с гущери.Понякога яде и змии, включително други пепелянки. Прекарва 2 до 6 месеца в зимен сън.

Като цяло е доста „мързелива“ и рядко хапе без причина. Предпочита да избяга, при възможност. Когато я стреснете реагира различно – остава неподвижна или съска и бяга или в редки случаи, направо хапе.

Пепелянката е яйцеживородна, което показва, че не снася яйца, а те се развиват в тялото на майката и направо раждат малките. Те са най- често 4 – 8.

Отровата на пепелянките е сравнително токсична, но се променя с времето и при различните популации. Тя има както протеолитични, така и невротоксични компоненти, като съдържа и хемотоксини с кръвосъсирващи свойства, подобни и също толкова силни, колкото тези в отровата на гърмящите змии.

Симптомите при ухапване могат да настъпят незабавно – болка, подуване и обезцветяване, понякога замайване и изтръпване. Хората, както и мишките и птиците, реагират бързо на отровата на пепелянката. Гущерите са по-слабо засегнати, а земноводните дори могат да оцелеят след ухапване. 

Някои змии, като медянките и водните змии, изглежда са нечувствителни към нея.

Дори без антидот симптомите отшумяват са няколко дни. Може да е опасна за деца и възрастни хора с лошо здраве.

Отровата и се използва за производството на противоотрова за ухапвания от други европейски отровни змии.

Пепелянката е защитена с Приложение II на Бернската конвенция.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

1

2

3

4

5

Следваща страница

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Snake

Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14

Категория:
Новини,
Любопитно,
Здраве,
Лични,
Други,
Хоби и развлечения,

Прочетен: 405665
Коментари: 172
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39