Миролюба Бенатова: Ако не бях изяла един тупаник, Сотир нямаше да бъде арестуван

2
Добави коментар
ken4ev
ken4ev

Във видинския ромски квартал „Нов път” вчера беше проведена акция „Лихварите”. Оказа се, че 4-5 души, които вече са задържани, а още двама, които се издирват, са се занимавали с лихварство срещу 30%. Бяха открити злато, много пари и полицейски униформи. Хората, които вчера станаха герои във видеото на МВР, bTV направи герои в свое разследване точно пред година и половина с автори Миролюба Бенатова и Стоян Георгиев.

„Ние със Стоян отидохме на едно командиовка в северозападна България, която включваше Враца, Монтана, Мездра и Видин. Решихме че това е един регион, който много рядко влиза в нашето полезрение, нещо като черна дупка, и решихме да отидем да видим какво се случва там. Последната ни спирка беше Видин, където също както във Враца и Монтана искахме да се ослушаме и да видим кои са героите на града”, разказа Миролюба Бенатова.

Оказва се, че „героите” сами намират журналистите.

„Сотир буквално ни намери нас. Ние търсехме Ромео, за Сотир нито бяхме чували нито имахме намерение да го търсим. Ако Сотир не ни беше пресрещнал, мисля че вчера нямаше да бъде арестуван”, смята журналистката. „Реално това, което ние научихме там като криминална история, като криминална схема за изкупуване на документи за самоличност, с които се трафикират хора в Европа, никой нямаше да му обърне внимание, никой нямаше да го запомни, ако за съжаление не беше станала тази грозна картина да ме блъсне мен рома Сотир насред улицата в циганската махала, което изостри вниманието върху нашето присъствие във Видин”, каза Миролюба Бенатова и допълни: „Ако аз не бях изяла един тупаник, нашата командировка във Видин щеше да има значение само за мен и Стоян.”

Журналистите си спомнят, че това, което най-много ги е шокирало в цялата ситуация е реакцията на полицаите от Видин. „На тях им беше много неудобно, гледаха в земята, разказа Стоян Георгиев.

След шокиращото поведение на местната полиция следва и същото поведение на съда. Районния съд го осъжда на 3 годни условно и общественополезен труд, но Окръжен съд, в лицето на съдия Илия Илиев, решава, че „ще му бъде много тежко на човека да го накараме да копае градинки и реши да го оправдае и да му наложи административна глоба 1000 лева”, обясни Стоян Георгиев. „Глобата” означава, че в досието на Сотир ще бъде записано „неосъждан”.

„Такива като Илия Илиев има много”, смята Миролюба Бенатова. „Начинът, по който той говори и начинът, по който се възприема от обществото, неговото решение показва, че това не е изключително.”

„Законите не са математика и в един момент се стига до ценностната система, възприятията и отношението към живота на човека”, допълва Стоян Георгиев.

„Ако трябва да излезем от ситуацията с удара, този удар е важен, защото показва прости неща: колко е трудно да докажеш в България очевидната несправедливост и колко е лесно един очевиден насилник да бъде оправдан. Това е нещото, заради което ние страдаме”, смята Миролюба Бенатова. „В случая този удар за мен е едно публично унижение, но в крайна сметка аз мога да го преодолея и мога да мина през това, той не ме наранява и ощетява истински, но какво остава за нещата, които хората всекидневно губят и болките, които всекидневно преживяват и се завъртат в омагьосаната спирала на несправедливостта, в която колкото повече търсиш възмездие, толкова повече разбираш, че това е „параграф 22” и няма как да ти се получи.”

Ако по време на делото на Миролюба Бенатова срещу Сотир той беше получил присъда, сега, след вчерашните арести, щеше да бъде много по-лесно той да бъде осъден, ако разбира се я има амбицията и желанито той да бъде осъден и няма други странични фактори. „Той влиза в съда сега с чисто съдебно досие и ще бъде доста различно и ще има значение със сигурност каква ще бъде присъдата му след вчерашните арести”, каза Стоян Георгиев.

„Ние тогава показахме как и кой се е окопал по някакви места и колко е трудно да се промени начина на мислене. То е до начин на мислене, не толкова до закон”, заключи Миролюба Бенатова.