Боядисване на кухненските шкафове – Предимства и недостатъци

20
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

С течение на години експлоатация под действието на влага, мърсотия и готварски мазнини и многократно отваряне и затваряне, кухненските шкафове се армортизират и придобиват неприветлив вид, като същевременно са запазили целостта и функционалността си. Кухнята е помещение, където често температурата и влажността се променят рязко със значителни стойности, а това допълнително ускорява процеса на стареене на кухненските мебели. Чрез боядисване може лесно и бързо да се придаде нов и съвременен облик на старите кухненски шкафове.

 Не всички шкафове обаче подлежат на боядисване – ламинираните шкафове от ПДЧ например нямат добро сцепление с боята. Боядисването струва далеч по-малко от цялостното подновяване на шкафовете в кухнята, без дори да се отчита и цената на монтажа.

Друг евтин вариант за осъвременяване на старата кухня е подмяната само на вратичките на кухненските шкафове и челата на чекмеджетата, което ще бъде засегнато подробно в отделна тема. Преди да се пристъпи към боядисването на кухненските шкафове е необходима известна подготовка. Предварително се отстраняват дръжките, пантите и останалия разглобяем мебелен обков като се демонтират вратите на шкафовете.

На вратичките със стъклени витрини се залепя хартиено тиксо на стъклото за да се предпази от боята. Изпразнете и извадете чекмеджетата от кухненските модули. Награпете повърхностите с не много едра шкурка – номер 150 и нагоре, след което почистете от праха с влажен парцал или разредител и оставете да изсъхне. Покрийте пода, стените около кухнята и кухненския плот с вестници или найлон за да останат чисти.

След като са демонтирани всички вратички на кухнята, същите се полагат легнали и се боядисват докато са в хоризонтално положение за да се избегне стичането на боята по повърхността и засъхването и на капки. Добре е да се грундират повърхностите за по-добро сцепление на боята. Ако кухненските шкафове са били вече боядисвани, то при пребоядисването може да не се използва грунд, но ако ще се боядисва естествена дървена повърхност, нанасянето на грунд е строго препоръчително.

 Вида на необходимия грунд зависи от вида на боята – трябва да са на една и съща основа. Най-добър резултат при боядисването на кухненски шкафове се постига при използването на пистолет или четка с тънък косъм. Нанасянето на няколко тънки слоя боя е по-добре от един дебел слой. Изчаква се пълното засъхване на боята преди всяко следващо боядисване. Преди втория слой може да се награпи леко вече боядисаната повърхност на кухненските шкафове с много ситна шкурка (номер 400-500). При избор на цвят на боята за кухненските шкафове е добре да се съобразим с цвета на стените и останалия интериор в кухнята. Сходството в цветовете се приема по-леко и неангажиращо от окото в сравнение с драстично контрастиращите цветове.