Тероризъм? Добре, че сме… на географията

3
472
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Единственото, което ни пази от нападения като това в Барселона, е фактът, че на терористите все още не им пука за нас

Честно казано, нападението в Барселона за пореден път ни доказа колко благодарни трябва да сме на съдбата. За какво да сме благодарни? Да сме благодарни, че сме… предгърбието на географията. Че светът се интересува от България толкова, колкото би се интересувал от специално издание на вицове, писани от известни счетоводители…

Защо казвам това? Защото единственото, което ни отделя от това София да стане арена на терористичен акт, е именно фактът, че сме твърде маловажни за „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и която и да е друга терористична организация. Реално вече в няколко свои съобщения „Ислямска държава“ откровено ни пренебрегва. 

Така в съобщението, в което изброяваха враговете си, българското знаме липсваше за разлика от тези на всичките или почти всичките ни съседни държави. Наскоро пък в изданието си за Босна и Западните Балкани се изброяваха държави, които да се страхуват от терористични атентати. И пак – почти всичките държави на Балканите бяха споменати, но не и България.

Виж още: Барселона – гнездо на терористи?

Дори когато терористи се взривиха на летището в Сарафово, отнемайки живота на 8 души – предимно израелски туристи, целта тогава не беше българското летище, а туристите от Израел.

Човек чак да се чуди – пренебрегнати ли да се чувстваме, или да се радваме, че сме извън радара на психопатите. Защото ако не сме, тогава жална ни майка…

Вече няколко души го казаха в интернет – представете си атентат с автомобил по „Витошка“. Абсолютно никой няма да може да спре такова нещо, ако се случи. Поне не сега. Няма ограничителни циментни колове, няма нищо, което да окаже дори някаква малка съпротива. Представете си пък кола бомба под Моста на влюбените в най-големия трафик. 

И това за нещастие е едно от твърде многото подобни места, които предоставят възможност на всеки болен мозък, който иска да убива в името на нещо си там – дали ще е световен джихад, или някаква друга подобна глупост, няма значение. 

И не е като такива да нямат подходяща информация. Най-малкото всеки втори или трети ултрас на ключовите отбори в българското първенство знае как да направи експлозиви. А достъп до такава информация може да се намери и в интернет. Терористите пък вече доказаха, че за атентат ти е нужна само кола и по-голям нож за второто действие. 

Истината е, че от тези ужаси досега ни спасява само фактът, че никой не ни забелязва на картата. Че дори нещо тук да се случи, хората няма да си сложат статуси Je Suis Sofia или Pray For Bulgaria. Защото новина за атентат тук няма да направи заглавия за световните медии. И дори да направи, ще е за ден-два. За джихадистите не си струва подготовката на такова нещо. И дано така да остане.

Защото малко или много оставаме разграден двор в лицето на глобалните заплахи. Но пък уж Бог пази лудите. Дано наистина да е така.