Педикюрът – как да направим краката си красиви

32
Добави коментар
mimitooo
mimitooo

Когато настъпи лятото, от гардероба задължително се изваждат сандалите и джапанките. За да бъдат още по-красиви, отворените обувки е задължително да бъдат носени от добре поддържани крака. За целта е хубаво редовно да ходите на педикюр при специалисти в салоните за красота. Добре е тази процедура да се прави поне веднъж месечно.

Ако все пак не можете да си позволите да ходите толкова често, добре е да поддържате красотата на краката си и в домашни условия. Ето и няколко основни стъпки, които трябва да спазвате при извършването на процедурата в домашни условия:

1. Препоръчително е педикюрът да се прави на изчистени нокти. Затова преди да започнете процедурата, хубаво изтрийте лака на ноктите.

 

2. Напълнете малка ваничка (ако имате такава) или леген с топла вода, която не бива да е гореща. В нея прибавете предпочитаните от вас соли. Те може да са ароматни (които са специално за педикюр) или морска сол.  Поставете краката вътре и стойте не по-малко от 15-20 минути, за да могат да се омекотят и кожичките на краката.

 

3. След като сте свършили с „накисването”, извадете краката и ги подсушете с кърпа.

 

4. Нанесете предпочитания от вас крем за ходила. Той може да е хидратиращ, подхранващ или омекотяващ.

 

5. Започнете внимателно процедурата по избутването на кожичките. Ако не обичате да имате кожички, внимателно ги подрежете с определените за това уреди. По принцип не е препоръчително кожичките да се режат, но все пак всичко е до индивидуален избор.

 

6. Когато приключите с изчистването на кожичките, следва рязането на ноктите. То може да е или с ножица, или с никторезачка. Единственото условие е да не се скосяват много ъглите на нокътя, за да не се срасне с кожата, когато започне да израства.

 

7. Премахнете грубоватата кожа със скраб или със специална пила за пети. Недейте обаче да режете мазолите, за да не си нараните и здравата кожа. По-добре оставете това на специалист.

 

8. Преди да преминете към нанасянето на лака, разделете пръстите си с памучета или със специалните разделители, които са по-практични, защото не оставят власинки върху ноктите.

 

9. Лакирането на ноктите е изцяло индивидуален избор. Важно е първо да се нанесе база за лак, за да се избегне пожълтяването на ноктите. След това се слага и основния. Хубаво е основният цвят да се нанесе два пъти. Като засъхне се наслагва отново основата за лак, за да се предпази основният от лющене.

 

10. Ако има засъхнал лак извън ноктите е добре да се почисти с туфичка (клечка за уши) потопена в лакочистител.

Ако не харесвате краката си, е добре да не слагате цветен лак, който да привлече погледа върху тях. Нанесете безцветен или телесен цвят.