Безусловен базов доход от 780 евро въвеждат в Италия

1
239
Добави коментар
slavchev
slavchev

 

Антисистемното Движение „5 звезди“ обяви днес, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия „Лига“ за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс. И двете партии се смятат за евроскептични. Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален пакт. Програмата обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.

В първоначален вариант на програмата се предвиждаше въвеждане на „технически мерки от икономическо и юридическо естество, които ще позволят на страните членки да излязат от европейския Икономически и паричен съюз и по този начин да преоткрият своята валутна независимост“.

Двете партии се отказаха и от възможността да поискат от ЕЦБ, ръководена от италианеца Марио Драги, да отпише 250 млрд. евро от италианския дълг, държани под формата на държавни ценни книжа.

Програмата обаче включва въвеждането в страната на безусловен базов доход* от 780 евро месечно на човек.

Двете партии са постигнали съгласие и по въпроса за пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при „праг 100“, тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж).

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение „Пет звезди“.

Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП – най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Окончателното коалиционно споразумение ще бъде подложено на одобрение от членовете на Движението „Пет звезди“ днес, съобщи лидерът на движението Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА. Очаква се партия „Лига“ също да се консултира със своята членска маса за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.

Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай, и на президента на италианските корабостроителници „Финкантиери“, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

*Безусловен базов доход. Всички получават едно фиксирано заплащане на месец, което заменя сегашните форми на социална защита и помощи. Получава го всеки жител на държавата от раждането до смъртта му, независимо от това дали работи и каква е възрастта му.
В някои страни идеята за универсален базисен доход си пробива път. Финландия започна да го прилага експериментално, градове и области в Холандия, Шотландия и Канада планират пилотни проекти. Много икономисти в САЩ и по света обаче са против, като се аргументират, че универсалният базисен доход не може да се справи с безработицата нито да помогне за подобряване на квалификацията и уменията на работниците, още по-малко да се справи с бедността.

Източник: cross.bg

loading…

Сподели с приятели в социалните мрежи