Замърсяването на въздуха допринася за увеличаване на болните от диабет

1
222
Добави коментар
stupid
stupid

Нови изследвания обвързват замърсяването на въздуха с повишен риск от диабет. Рискът съществува дори при по-ниски нива на замърсяване, считани за безопасни от регулаторните агенции. Изследването е проведено от Медицинския факултет на университета в Сейнт Луис в щата Вашингтон.

 

Диабетът е една от най-бързо развиващите се болести, засягащо повече от 420 милиона души по света. Зиад Ал Али, главен автор на изследването и асистент по медицина във Вашингтонския университет казва, че са установили повишен риск дори при ниски нива на замърсяване на въздуха, които понастоящем се считат за безопасни от Американската агенция за опазване на околната среда и от Световната здравна организация. Тези данни показват, че настоящите нива все още не са достатъчно безопасни и трябва да бъдат коригирани. 

 

Като цяло, учените са изчислили, че замърсяването е допринесло за 3.2 милиона нови случая на диабет през 2016 г., което представлява 14% от новите регистрирани случаи в света. 

 

Екипът е стигнал до тези изводи, като са анализирали данните от 1,7 милиона американски военни ветерани, в продължение на 8,5 години. В началото на проучването ветераните не са страдали от диабет.

 

Замърсяването на въздуха води до намаляването на производството на инсулин в човешкия организъм и предизвиква възпаления, които пречат на организма да преобразува глюкозата в кръвта в енергия.

 

Те са установили, че най-голям риск от диабет, свързан със замърсяването има в страни с по-ниски доходи, като например Индия, Афганистан, Папуа Нова Гвинея и Гвиана, които не разполагат с ресурси за системи за пречистване на замърсения въздух. Докато в по-богатите страни като Франция, Финландия и Исландия има по-малък риск от диабет, свързан със замърсяването.