6 юли – Световен ден на целувката :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката, обявен от ООН официално за празник. Целувката е един от най-спонтанните и интимни жестове и е популярна в цял свят. Обикновено е придружена от докосване с ръка и е израз на емоционално предразположение, а не рядко – дори подканя към съкровена интимност, пише bnt.bg.

 

В различните части на света обаче целувката сигнализира и други намерения. В Европа например се използва и като жест за поздрав. В някои държави хората стандартно се целуват три пъти по бузите, като редуват лява и дясна страна, а в други – по два пъти.

 

Докосването с устни по ръката пък е уважителен начин, по който един мъж с добри обноски обичайно посреща дама.

 

Положението в арабския свят, разбираемо, е по-различно. Там, например, мъжете се поздравяват малко по-сдържано с докосване на носовете, а целувката между господа и дами на публично място е изобщо забранена.

 

В ледените територии обикновената целувка може да доведе буквално до вледеняващо залепване, затова всеки е чувал за ескимоската целувка. В арктическия свят хората демонстрират привързаността и обичта си, като притискат нос и устни към бузите или челото един на друг и поемат дълбоко дъх.

 

В Америка и Канада, подобно на нас, е прието за нормално дамите да се посрещат и изпращат една друга с две целувки по бузите.

 

Благодарение на докосването с устни можем да демонстрираме десетки емоционални състояния, а всекидневните обичаи, свързани с целувката, също не са по-малко. Целувка под имела е традиция в англоговорящите страни. Растението е един от разпознаваемите знаци на коледния дух и хората вярват, че то носи любов. Ако видите двойка да се целува на пейка в университета или в парка, според съвсем ново американско

поверие, те най-вероятно ще стигнат до олтара, така че ако намерите своята половинка, знаете какво да направите.

 

Целуваме се по най-специалните поводи в живота си – например на сватбата, празнуваме идването на Нова година с докосване на устни, а споменът за първата целувка ни съпровожда през целия ни житейски път. Медийната среда постоянно ни насърчава да се целуваме по-често и препоръката най-често е мотивирана с благотворното въздействие на целувката върху здравето ни. Докато се целуваме, произвеждаме повече

хормони на щастието, успокояваме нервната си система и сменяме киселиността в устата си, така че ако го правим след ядене, можем дори да намалим риска от кариес.

 

Така че… целувайте се по-често!