Wrong Fest – верният фестивал в близост до София

9
Добави коментар
vkdimitrov
vkdimitrov

Posted by Момчил Русев on Jun 7, 2016 in Анализи |

На 25 и 26 юни в софийското село Войнеговци ще се проведе четвъртият формат на Wrong Fest. Организиран от столичното ъндърграунд заведение The Wrong Bar, фестът се бори за това София да има своя рок фестивал, на който хората да могат да се отпуснат и да си прекарат добре, без стрес.

МЯСТО:

Изборът на село Войнеговци далеч не е случаен. Мястото на събитието е избрано с цел подпомагането и развитието на „софийския туризъм“ към изключително красивите места в периферията на град София. Разстоянието от паметника Левски до Войнеговци е близо 16 км и се изминава за по-малко от 25 минути.

ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

Wrong Fest поставя за своя цел да е различен – въпреки че има групи, обявени за хедлайнъри на дните, подборът е сериозен и нито един от изпълнителите, които ще се изправят пред вас, не може да бъде определен като пълнеж. За първи път тази година на фестивала ще има не само два отделни дни (наричани досега Wrong и Right Day), но и две сцени – Wrong и Right Stage.

Какво ще видим през първя ден? Нека започнем от „правилната сцена“:

25 юни, събота, Right Stage:

Програмата започва в 16:45 с българските Toy Letters –  ска, реге, пънк група, която ще има отговорността да открие феста. Очакваме да ни разчупят и раздвижат, за да можем да продължим пълноценно напред. Там ще ни чакат Остава – една от най-успелите инди банди у нас, която се радва на голям интерес. Не са много хората, които не са чували парчето им „Шоколад“, а изминалите години далеч не са прекършили желанието им да творят и до ден днешен продължават да правят хитове като „Океан“ и „Внимание“, които се въртят навсякъде. След това българско ударно начало, идва време на сцената да излязат група Therapy?. Алтърнатив метъл бандата от Северна Ирландия стават известни през 90-те и са продали над два милиона албума по света. Над четвърт век след създаването си, те все още успяват да заредят сцената с енергия и със сигурност не са за изпускане. Опитните ирландци ще бъдат последвани  от една от най-младите групи на феста – исландските рокери от The Vintage Caravan. Въпреки че средната възраст на членовете на бандата е 21 години, те вече имат два албума, които заслужават да бъдат чути. Стигаме до хедлайнърите на този първи ден на Right Stage – JUNO REACTOR. Една от най-големите групи в електронната музика в световен мащаб. Банда, посетила някои от най-големите фестивали в света (Glastonburt, Rosklide, Fujy Rock и т.н.) и участвала в създаването на саундтрака на филма „Матрицата“. Тези факти говорят сами по себе си. Така ще приключи първия ден тук, след близо 8 часа качествена музика.

Да хвърлим поглед и към „Грешната Сцена“:

25 юни, събота, Wrong Stage:

Програмата тук започва с около час по-късно – заплануваното начало е в 17:30. Тогава на сцената ще се качи Surbahar – софиянец, който се занимава с електронна музика вече почти 15 години. Българското участие продължава с група Brond – твърдият им стил и интересните рифове със сигурност ще привлекат внимание. След тях тези от вас, които предпочетат „Грешната Сцена“, ще имат възможност да чуят сръбското дуо ShazaLaKazoo, които ще са поредните творци в сферата на електронната музика и ще ни поднесат танцувални парчета, създадени под различни влияния – Балканите, Латинска Америка, Африка и Близкия Изток. Идва време и за родния хедлайнър на първият ден – гигантите от КОНТРОЛ. Легендарната българска банда ще забие за пореден  път на голяма сцена. Всеки, който иска да изживее още веднъж хитове като „Най-щастливият ден“, „Леле, како“ и „Бий хлапето“, ще има възможност да го направи през тази вечер.

След изтощителния първи ден, ще имаме кратко време да презаредим, преди да се впуснем в следващата силна мешаница от изпълнители. Насочваме се веднага към тях:

26 юни, неделя, Right Stage:

Отново българско начало: в 16:45 тепърва привличащите все повече вниманиe у нас Jin Monic, част от лейбъла Homeovoxmusic, ще се появят заедно със своя Rock & Roll, за да подхванат отново веселбата. След тях очакваме RoadkillSoda. Повлияни от изпълнители като Led Zeppelin, Jimi Hendrix и Black Sabbath, румънците ще ни пренесат в света на американските прашни Dodge-ове, татуировките, дрипавите тениски, брадите, бирата и голите мацки – място, от което вярвам, че малко от нас биха избягали. След тях ще се полюбуваме на създадената в Лондон алтърнатив рок банда Yuck. Със своите 3 албума, мултикултурната банда, с членове от Англия, САЩ и Япония, със сигурност има какво да ни покаже. Ще бъдат последвани на сцената от Nightstalker – още едни Rock & Roll участници за вечерта. Гръцката банда,  преживяла повече от 20 години в музикалния свят, ще подготви за хедлайнърите на втория ден тук – GRAVEYARD. Шведите, притежаващи четири албума, три от които са попадали в топ 3 на класациите в родната им страна, ще бъдат и последните изпълнители за тази половина на фестивала, закривайки сцената подобаващо.

27 юни, неделя, Wrong Stage:

Пренасочваме вниманието си към грешната сцена на Wrong Fest. В неделя тя ще бъде открита от Comasummer – нео-психаделик рок банда от София. Музиката им е повлияна от групи като The Black Angels и Queens of the Stone Age. След тях следва друга столична група – Macrophone. Инди бандата вече натрупа 10 години стаж в занаята и ще бъде интересна част от феста. Следват ТДК – пловдивският феномен, който набира все повече фенове из страната. Алтърнатив рок, ню уейв „майните“ имаха участие в голямата зала на Mixtape 5 в София преди по-малко от месец. Предпоследният изпълнител на Wrong Stage за 2016 г. ще бъде Gramophonedzie (Марко Миличевич), носител на наградата за най-добро адриатическо изпълнение от MTV през 2010 г.. Сръбската звезда ще се погрижи за това да се разтанцуваме преди да дойде големият финал за тази година. А финалът е култов – легендарният ОРКЕСТЪР КАРАНДИЛА ще се погрижи настроението да бъде вдигнато до краен предел.

За поредна година от Wrong Fest не разочароват с избора на изпълнители. Ще срещнем както интересни чужди изпълнители, така и родни. Добра комбинация от популярни банди и обещаващи такива. Очакванията са високи, единственият шанс да разберем дали ще се реализират е да присъстваме на място.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ:

Въпреки че главната цел на Wrong Fest е да подкрепя българската рок и метъл сцена, музиката не е единственото нещо, с което можете да се занимавате там. Ето списък на местата, където можете да прекарате времето си и игрите, в които можете да се включите, докато чакате да започнат концертите:

■ Грешният Бар
■ Скара, храна за вегетарианци, за малки деца
■ Детски кът
■ Лагерен огън
■ Футбол и волейбол
■ Пинг-понг
■ Джаги
■ Шах и табла
■ Федербал, фризби & хек
■ Chill-out зона с хамаци
■ Софтбол, джитбол и конна езда

БИЛЕТИ:

Фестът има капацитет от 2000 души, така че е препоръчително предварителното закупуване на билети. Към момента са пуснати 400 двудневни билети по 45 лв., а след евентуалното им изкупуване ще бъдат пуснати еднодневни на цена от 40 лв. Безплатен е входът за деца под 12 години (при попълнена декларация за придружители) и за жителите на село Войнеговци.

Предварителното закупуване може да се извърши през ticketlogic.bg или bilet.bg, както и от The Wrong Bar в София.

Повече информация за Wrong Fest можете да намерите на http://www.wrong-fest.com/ или на Facebook страницата на събитието.

Материалът е авторски, публикуван и за podmosta.bg