Руски хеликоптер Ми-25 свален от ИД край Палмира

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА В СИРИЯ
Руски хеликоптер Ми-25 свален от ИД край Палмира
Машината се е връщала от операция и е била без боеприпаси, джихадистите я обстрелвали от земята с ракети и я свалили, двамата пилоти са загинали

09 Юли 2016 20:18
0

принтирай

|

текст

В района на Палмира, провинция Хомс, джихадисти на „Ислямска държава“ са свалили хеликоптер Ми-25 (експортната марка на Ми-24) на сирийската правителствена армия, който изпълнявал бойна задача – съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия.

На борда на хеликопрета са се намирали руските военни пилоти-инструктори  Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин. Те са били част от бойна операция в провинция Хомс и атакували позиции на джихадистите източно от Палмира. Тяхната задача била да мадържат настъплението на отряди на фундаменталистите с обстрел от въздуха. Хеликоптерът изпълнил задачата и настъплението било спряно. На връщане от операцията машината попаднала на противовъздушна рота на „ИД“, която я обстрелвала. Машината била улучена, но продължила полета си и паднала в район, контролиран от правителствената армия.

Намиращите се на борда на хеликоптера загинали.

Това е третият хеликоптер, който Русия губи от началото на въздушните операции през октомври м.г. През април също в провинция Хомс бе свален Ми-28 Н, двамата пилоти също загинали. Още една машина – Ми-8 – бе свалена от джихадисти на 30 ноември в хода на операцията за спасяването на екипажа на сваления от Турция руски самолет Су-24.