Как да се преборим с жегите!

1
Добави коментар
Alesis
Alesis

Лятото се смята за сезон, в който се наблюдава временно затишие на много хронически болести. Но това съвсем не е вярно. И най-обикновените неща могат да създадат здравословни проблеми, да провокират обостряне на временно стихнали заболявания. Кои органи са най-застрашени?

За сърцето избягвайте енергийните напитки
Такива напитки с високи концентрации на кофеин повишават артериалното налягане и сърцебиенето. Американски лекари са установили, че високите нива на кофеина влияят зле на сърцето и възпрепятстват действието на лекарствата. А австралийските специалисти са стигнали до извода, че именно несъдържащите захар енергийни напитки увеличават опасността от инфаркти и инсулти и образуването на тромби.

Съвет: утолявайте жаждата си с вода, компоти, зелен чай.

Не се отказвайте от лекарствата си
В негорещо време и при условие, че се чувстват добре, много често хората се отказват от лекарствата си или сами намаляват дозите. Единственият възможен вариант е да се откажете от таблетките витамини, защото лятото е време на плодовете и зеленчуците. При хроническите заболявания обаче сезонът не може да бъде повод за намаляване или увеличаване на приеманите постоянно лекарства. Това се отнася особено за хипертониците. За тях е особено опасно да променят дозата, защото освен доброто или лошо време на тях им влияят още много фактори, които могат да доведат до обостряне на заболяването им – от влажността на въздуха до магнитните бури и фазите на Луната.

Съвет: Ако лекарят е назначил някакво лечение, то трябва точно да се изпълнява. Не трябва да се лекуваме само за да отстраним неприятните симптоми, като световъртеж, главоболие, сърцебиене и т.н., а за да предотвратим много по-сериозни последствия.

Внимавайте с климатиците
Студените напитки, сладоледът и особено климатиците и течението са основните виновници за летните простуди, ангини и пневмонии. Острата ревматоидна треска, която обикновено се развива след прекарана ангина, води до инвалидизация, а след прекарана пневмония отслабва целият организъм.

Съвет: Не стойте под климатиците. Помнете, че хладната вода (10-13 градуса) утолява жаждата не по-зле от леденостудената. Вода от хладилника може да се пие на много малки глътки и не повече от половин чаша наведнъж.

Пазете стомаха и чревния тракт
Поради рязкото увеличаване на количеството на приетите течности стомашният сок се разрежда. Намалява количеството на солната киселина, която има противомикробни и обеззаразяващи свойства. Затова и се увеличава броят на хранителните отравяния, а всяко подобно отравяне може да провокира обостряне или възникване на гастрит, панкреатит, колит.

Съвет: Минимумът за поддържане на необходимия воден баланс в организма при температура на въздуха 21 градуса е 1,5 л, 1,9 л при 26 градуса и 3 литра – при температура 32 градуса. Тук влизат вода, сокове, супи, водата от плодовете и зеленчуците. Спазвайте тези правила и не се насилвайте да приемате повече течности, защото излишното количество вода натоварва сърцето и бъбреците. Внимателно подбирайте хранителните продукти, следете за сроковете на годност и начините за съхраняване. Мийте старателно плодовете, зеленчуците и ръцете си преди всяко ядене. Най-бързо се развалят млечните продукти, месото и колбасите. Болшинството от микроорганизмите, които повреждат хранителните продукти, се развиват при температура +18-20 градуса.