Защо да предпочетем столове от масивно дърво?

1
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Столове се изработват от различни материали – дърво, желязо, алуминий, а с навлизането на пластмасата,  започнаха да се произвеждат разнообразни и евтини столове от нея. Отмина ли времето на класическите столове от масивно дърво?

Красивите мебели от дърво, ще са винаги актуални, носещи уют у дома. Освен това мебелите, изработени от масивно дърво са стабилни и удобни, тапицирани с подходяща дамаска, подчертават стилът на всеки дом.

Мебелите от натурални материали, правят дома топъл и хармоничен. Енергията в помещенията с естествена мебелировка, е благоприятна за здравето. Спокойната атмосфера на дома, с мебели от дърво е така необходима, в динамичното и технологично ежедневие. Те могат да бъдат в класически или модерен стил, а понякога в необичайни, но балансирани съчетания, с ефект на  еклектика.

Класическите столове, обикновено се изработват от тъмно дърво, често украсени с дърворезби. Според епохата на разпространение, се делят на няколко типа:

Колониален

Стилът произлиза от средновековна Англия, която е имала колонии на много места. Затова, за изработката на мебели са използвали дървета, характерни за конкретната област.

Викториански

Стилът датира от втората половина на XIX век, от времето на  кралица Виктория. Този стил е характерен с лукс и разкош, богата декорация и елементи от готик, рококо и екзотични нотки от китайски и индийски стилове. Дървесината за изработка на столове във викториански стил, е от ценни, дървесни видове.

Провинциален

Характерно за френския стил Прованс са изчистените  форми и спокойни, светли цветове. За производството на столове в този стил се използва орех, кестен и дъб.

Неокласика

Минималистични  обекти, строги, прости и функционални. Често дизайнерите експериментират, като създават футуристични форми, но с изчистена елегантност.

Модернистичен

Стилът е характерен за  началото на XX век.  Мебелите  създават усещане за комфорт и лукс –  комбинация от функционални и декоративни детайли, плавни линии и точни геометрични, различни материали, текстури, цветове и форми.

Hi-Tech

Съчетание на високите технологии с масивно дърво, хай-тек стила  перфектно се вписва в модерния интериор – красив, елегантен и уникален.  Работейки в този стил, дизайнерите  внимателно обмислят  формите и пропорциите на елементите в обзавеждането. Простата геометрия и липсата на декорации се компенсира от естествените качества на материала: уникати  от дърво, естествени цветови преходи и умели акценти.

Вече знаете, защо да предпочетете столове от масивно дърво. Те идват от миналото, устремени към бъдещето, подобно вековни дървета – дълбоки корени и клони във висините.