На крилата на правилата

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Снощи, някак си като по поръчка, Европейското първенство по футбол завърши с ироничен край. Португалия, отборът с една единствена победа в редовните 90 минути преди финала, вдигна купата пред втрещените зрители на Стад дьо Франс. Новите по-либерални правила доведоха и до финалa, който първенството не заслужаваше. В играта преобладаваше тактическото надиграване и играта на нерви, в които Португалия вече бяха доказани шампиони. От друга страна, защо Франция изневериха на атаката и бързината, които характеризираха играта им в мачовете, довели ги до финала, е мистерия. Може би напражението от очакванията за спечелване на титла на собствена земя оказа влияние върху подмладения френски състав. Въпреки че държаха мача в свои ръце, доминирайки Португалия по владеене на топката, брой пасове и създадени положения, допълнени от изваждането на Роналдо от строя още в средата на първото полувреме, французите не се възползваха от тези възможности и до голяма степен си заслужиха загубата.

Португалия от друга страна също далеч не показа шампионска игра. Въпреки това обаче се възползва от накъсаната игра и от позицията на изостащващ в този двобой, успя да запази самообладание и дисциплина, а пък когато дойде правилният момент, португалците се нахвърлиха върху изтощените французи и оползотвориха слабостта на противника. Въпреки неатрактивната игра, те показаха голяма последователност и дух, което в сравнение със смирения френски отбор им заслужи европейската титла.

Без да се опитвам да омаловажавам заслугите на Португалия, ми се ще да повдигна един въпрос, който ме мъчеше в хода на това Европейско. Възможно ли е нововъведените правила, а именно това и най-добрите трети отбори в групите да се класират за финалите, да прави играта по-дефанзивна и стратегическа и съответно по-скучна. Ще е интересно дали в идните дни УЕФА ще адресира тези проблеми и дали това ще доведе до по-нататъшни промени в правилника.

Независимо от това обаче – сега е моментът на Португалия, а въпреки че много останаха недоволни от този изход на нещата, във футбола правилата са си правила, а пък резултатът в крайна сметка обезмисля хилядите мнения и анализи. Браво на Португалския щаб и отбор за победата!