Откриха нова планета джудже в Слънчевата система | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Международен екип от астрономи обявих съществуването на нова планета джудже в нашата Слънчева Система – съобщи Space.com.

Небесният обект се намира след Нептун и обикаля слънцето в изключително голяма орбита.

За момента Международния астрономически съюз е кръстил планетата RR245, преди да й бъде дадено по-добро име. Тя има диаметър от 700 км., а орбитата й я изпраща 120 пъти по-далеч от Слънцето в сравнение със Земята.

Астрономи често откриват нови планети джуджета в пояса на Кайпер – образование в Слънчевата система, подобно на астероиден колан, което се простира отвъд Нептун, но RR245 е особено впечатляваща заради размера и орбитата си.

„Ледените светове отвъд Нептун показват как се формират гигантските планети и как след това се отдалечават от Слънцето. Те ни позволяват да наредим парчетата от историята на нашата Слънчева система“, заяви Мишел Банистър от канадския Университет Капилано, цитирана от научното издание „Сайънс алърт“. „Но почти всички тези ледени светове са изключително малки и неясни – наистина е вълнуващо да открием някой, който е достатъчно голям и ярък, така че да можем да го изследваме“ , допълни тя.

За малката планета с огромна орбита RR245 са необходими цели 700 години, за да обиколи Слънцето. До най-близката си точка до него тя ще достигне скоро – през 2096 г., когато ще се намира на 5 млрд. км от нашата звезда. Това ще стане, след като преди това е прекарала стотици години на повече от 12 млрд. км от него.

Според учените някога в нашата система е имало много повече небесни тела като RR245, но по-голяма част от тях са били унищожени, когато планетите в слънчевата система са заели сегашните си места.
 

Планетата джудже RR245, като на снимката се вижда бавното й движение в небето в продължение на 3 часа
Снимка: OSSOS team
–––––––––––––

RR245 се присъединява към отбора на редица други небесни тела, оцелели от този период, като добре известните Плутон, Церера, Хаумея, Макемаке, Ерида и други, които са признати за планети джуджета от Международния астрономически съюз.

Според учените новооткритото небесно тяло може да е едно от последните големи светове, засечени отвъд Нептун, като по-ярките небесни тела вече са открити.