Как да подготвим дома си за дълго отсъствие през лятото

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Сезонът на отпуските е тук! Някои вече събират багажа, а други отброяват дните до мечтаната лятна почивка. Независимо дали ще изберете родното Черноморие, или ще се спрете на дестинация извън пределите на страната ни, отсъствието по време на отпуската може да се окаже притеснително. Предлагаме Ви няколко практични съвета за това как да защитите дома си от кражби, а портфейла – от високите сметки.

Сигурността е сред основните притеснения, когато се отправяме на път и оставяме дома си без надзор. Ето какво можете да направите, преди да натоварите багажа и да тръгнете към дестинацията си:

– Не съобщавайте публично, че предприемате дълго пътуване, както и кога точно ще заминете/ще се приберете. Избягвайте предварителното обявяване в социалните мрежи, както и случайното споменаване пред непознати хора.

– Внимавайте с непознати хора, които се навъртат около жилищната сграда и задават въпроси. Често крадците проучват предварително кой ще пътува и къде ще “има плячка”.

– Предупредете съсед от етажа, на когото имате доверие, или домоуправителя на входа, че ще отсъствате. Помолете го да хвърля по едно око за нередности.

– Проверете всички врати и прозорци. Те трябва да се затварят плътно. Заключете ключалките на входната врата. Може за всеки случай да поверите резервен ключ на домоуправителя.

– Ако оставяте ценности у дома, приберете ги на сигурно място. Най-добре ги пръснете на различни места.

За да не се притеснявате за безопасността и високите сметки след почивката:

– Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия, особено при високи температури.- Изключете всички осветителни тела.- Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия. Най-добре спрете и климатика, тъй като рискувате при спиране на тока или токов удар уредът да се включи.- Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел. инсталацията на Вашия имот.- Можете да спрете и водата в жилището, за да не се тревожите за евентуални аварии.- Запишете показанията, преди да заминете, и сравнете данните при завръщането си.Ето и някои съвети за подготовка на дома преди лятната отпуска:- Летните жеги могат да се отразят пагубно на домашните растения и хранителните продукти у дома. За това е добре да се уговорите с близък, който да се грижи за цветята, докато отсъствате. Можете да помолите и домоуправителя или някой съсед, на когото имате доверие.- Важно е да изхвърлите или вземете със себе си всички хранителни продукти, които могат да се развалят и да Ви посрещнат с неприятни аромати, когато се приберете. Почистете и кошчетата за боклук.

– Спуснете завесите или щорите, за да не се нагрява жилището през деня. Така няма да се налага да се завръщате в пустинни жеги, след като отпуската приключи.