Преврат в Турция

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА
Преврат в Турция
Премиерът Йълдаръм успоки гражданите на Турция, че правовия ред и турската демокрация ще бъдат запазени, а виновните лица ще бъдат наказани.

15 Юли 2016 23:28
0

принтирай

|

текст

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи за опит за преврат – съобщи CNN Това предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Ройтерс.

„Група военни, използвайки предоставените им пълномощия и оръжие, се опитаха да извършат безотговорни и противоправни действия – заяви турският премиер Бинали Йълдаръм за телевизия NTV, който въпреки това заявява, че не би било съвсем правилно да се определя това като „преврат“.

„Ние ще направим всичко, за да запазим реда и спокойствието. Виновните лица ще понесат най-суровото наказание“ – каза още Йълдъръм.

 

Бе съобщено също така, че военен хеликоптер е обстрелвал неизвестна цел в района на сградата на националната разузнавателна служба в Анкара. В същото време военен самолет бе чут да лети ниско над Анкара, предадоха агенциите. До този момент няма обяснение за причините за случващото се.

В същото време генералният щаб на армията съобщи, че властта е поета от въоръжените сили, ръководството на страната е под арест. Според съобщението на военните всички международни връзки и споразумения остават в сила. В съобщението се казва още, че летище „Ататюрк“ е под контрола на военните и засега не ес разрешава нито напускането на страната, нито кацането на самолети.  

По-рано бе съобщено, че турски спецчасти са блокирали входовете на мостове в Истанбул от азиатската към европейската част на града. Два от мостовете частично са затворени.

Причините за мерките за сигурност и промените в движението не се съобщаваха първоначално, а турските медии съобщиха, че паралелно с това над Анкара кръжат военни самолети.