След опита за преврат в Турция: 265 загинали, 1440 ранени, 2800 арестувани военни

1
Добави коментар

При опита за превратв Турциятази нощса загинали161 души

При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души – цивилни и от правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сред превратаджиите е 104.

Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни. Това заяви след извънредно правителствено заседание премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. Той отбеляза, че положението в страната е изцяло под контрол, но призна, че опитът за преврат е „петно“ за турската демокрация. Йълдъръм добави, че Конституционният съвет на Турция ще обсъди днес връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат.

„Смъртното наказание е отменено в Турция. Днес ще се събере Конституционният съвет, който заедно с партиите ще обсъди въпроса за целесъобразността от връщане на тази наказателна мярка”, подчерта Йълдъръм.

Междувременно турски военен хеликоптер с осем души на борда се е приземил на гръцка територия. Всички са поискали убежище в Гърция. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък обяви, че Турция е поискала от Гърция „да екстрадира възможно най-бързо осемте предатели”. И това ще стане факт, след като официалният представител на гръцкото правителство Олга Геровасили съобщи, че гръцкото ръководство планира в скоро време върне на турските власти военния хеликоптер, който се приземи в Андруполис с осем поддръжници на опита за преврат в Турция.

Днес група турски войници, които са срещу Реджеп Ердоган, са превзели фрегата на военноморската база Гьолджук, съобщиха гръцки военни източници. Те твърдят, че там е пленен и командващият на турската фрегата.

CNN пък излезе с информация, че турската въздушна база Инджирлик, която се използва от САЩ за нанасяне на въздушни удари срещу „Ислямска държава”, е отцепена.

HELICOPTERS FIRING OVER TURKEY!!! and Extremely low Flying Jets – Coup July 15 2016