Почитаме Света великомъченица Марина

1
204
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес почитаме Света великомъченица Марина. По българските земи тя е популярна и тачена като покровителка на здравето. В народните вярвания се смята за закрилница на водите и на българското Южно Черноморие. В иконографията Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото, вероятно като отглас на легендата, че убива дракона – изкусител.

Смята се, че Света Марина посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Денят на Св. Марина е един от трите “най-горещи дни през годината” – 15, 16 и 17 юли.

Според старо поверие Светицата имала и лечителски способности. Незрящи или хора с очни проблеми ходели на извор или река в близост до манастир или оброк, носещ името на светицата. Миели се с лековитата вода и се молели на Св. Марина да бъдат изцелени. Връзвали на близко дърво парцалче или конче от дрехите си, за да остане там болестта.

Маринден е бил празник за всички занаятчии, които работели с огън – хлебари, ковачи, грънчари, железари, калайджии и пр. Жените месели питки с мед. Раздавали ги на близки, съседи и познати за здраве на стопанина.

На 17 юли имен ден празнуват всички, които носят имената Марина, Марин, Маринела и техните производни. Днешният ден е и официалният празник на Созопол. Честито на имениците и созополчани с пожелание за здраве и благополучие!