Без руски лекоатлети на игрите в Рио

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Световната рекордьорка Елена Исинбаева коментира решението на спортния арбитраж като „погребение на атлетиката“ и „политическа поръчка“

Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата на Русия и 68 състезатели срещу забраната, наложена от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) заради допинг скандала, който спира участието на руските спортисти на предстоящите летни олимпийски игри.

В тричленния панел влязоха представители на Италия, САЩ и Великобритания, определени като едни от най-опитните измежду 400-те арбитри на CAS.

Сред потърпевшите е и една от най-изявените руски лекоатлетки – двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева, която се надяваше на реванш след загубата на златото в Лондон преди четири години от американката Дженифър Сур.

В интервю за руската информационна агенция ТАСС Исинбаева, която е световна рекордьорка и трикратна световна шампионка, заяви: „Благодаря ви за това погребение на атлетиката“. Според нея решението е било „политическа поръчка“, а руското външно министерство го определи като „престъпление срещу спорта“.

Спринтьорът от Ямайка Юсеин Болт обаче коментира: „Тъжно е, но правилата са си правила.“ По думите му е било важно да се изпрати силно послание срещу употребата на допинг, защото нарушенията в леката атлетика са зачестили.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу коментира: „Благодарни сме за решението в подкрепа на нашите правила, но днес не е ден за триумфални изявления. Не съм дошъл в този спорт, за да преча на атлетите да се състезават. Инстинктивното желание на нашата федерация е да включва, не да изключва. След Рио ще продължим да работим с Русия, за да установим чиста и безопасна среда за нейните спортисти, за да могат федерацията й и отборът да се завърнат към международни стартове и световно признание.“

В рамките на следващата седмица се очаква и решението на Международния олимпийски комитет (МОК) дали да допусне изобщо руска делегация в Рио де Жанейро. Заседанието е насрочено за неделя, а игрите се откриват десетина дни по-късно, на 5 август.

Причината е неотдавнашният доклад на канадския професор по право Ричард Макларън, според който страната е толерирала  системна употреба на допинг от своите спортисти по време на зимните игри в Сочи, а в прикриването на положителните проби е имало и държавна намеса, вкл. от спецслужбите.

МОК трябва да прецени и дали да позволи за Рио да заминат Дария Клишина (дълъг скок) и Юлия Степанова (800 м), които получиха разрешение от ИААФ да стартират на игрите следващия месец като независими състезателки, а не под знамето на Русия.

Източник: БНР, Би Би Си