Седем признака, че прегрявате от работа

3
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

И още толкова начини да се справим с професионалното прегряване

През летните жеги сме застрашени от топлинен удар, топлинно изтощение и топлинен синкоп, но ако сме отложили отпуска си за наесен, вероятно вече ни застига и професионалното прегряване.    

Терминът умствено прегряване се появява през 70-те, за да опише психологическите ефекти от безмилостния стрес на работното място, който се случва така бавно и полека, че лесно може да го объркате със симптомите на други негативизми, например лоша настинка или лош шеф.

Виж още: Пет начина да останем мотивирани, когато сме на ръба

Може би си мислите, че бързо бихте разпознали – или поне усетили – признаците на прегряването, но невинаги е така.

Ето ви седем червени лампички, че сте подложени на сериозен умствен стрес, които изброява Ерин Бъклан в Daily Worth – и още толкова съвета как да ги преодолеем.

1. Станали сте прекалено циничен.

Усещате, че сте по-саркастичен от обикновеното. Подигравате се на приятел заради подготовката на сватбата му, макар винаги да е бил свестен в отношението си към вас? Проверете дали не минавате през тежък период, който зарежда с допълнителен цинизъм възприятията ви за света. После пробвайте да вкарате малко чувство за хумор.

2. Иска ви се да се махнете.

Копнеете ли да захвърлите всичко и да си резервирате еднократен билет за остров Бали? Или да се преместите да живеете на село? Подобни изкушения могат да са просто симптом на прекомерно прегряване.

Избягването на работата или дистанцирането от нея е друг от механизмите, по които организмът ви опитва да се справи, защото влагате прекалено големи усилия в нея, водени от сляпата вяра, че колкото повече работите, толкова повече успех ще постигнете.

3. Обърквате наглед съвсем прости и лесни задачи.

Правите ли напоследък малко повече гафове от обикновеното? Забравили сте годишнината от първата среща и половинката ви се цупи или изпадате в мечтателно състояние по средата на делово заседание?

Виж още: 7 сигнала, които тялото ни дава, че трябва да намалим оборотите

Внезапната загуба на вниманието към детайла е друг предупредителен знак за прегряване. Ако изпитвате затруднения с паметта или от ума ви изхвърчат всекидневни задачи, време е да намалите темпото и да прогоните стреса, за да се върне концентрацията ви.

4. Постоянно сте уморен.

Събота сутрин, навън е прекрасно време за разходка в планината, плаж или шопинг, но вие предпочитате да го проспите у дома. Постоянната летаргия, която ви е обзела, може да е класически симптом на прегряване, още повече ако прекарате в сън целия ден, а накрая се чувствате все така гроги. Емоционалното изтощение е издайнически знак, че страдате от трудова дисфункция.

5. Постоянно сте недоволни, раздразнени, кисели.

Изгубили сте чувството си за хумор и сте се превърнал в дежурния мърморко, който само ходи наоколо и се оплаква от шефовете или от колегите? Недоволството ви може да има основания, но подобни чувства могат също да са симптом на прегряването като резултат от претовареност.

Виж още: Стресът застига всеки пети работещ в ЕС

За да се справите с репутацията си на „френетичен служител, който работи до крайно изчерпване в името на успеха“, по определението на психолози, трябва да започнете да обвинявате не околните, а собствените си трудови навици заради невъзможното темпо, което сте си наложили.

6. Изпитвате съмнения в собствените си сили.

Работили сте яко, за да постигнете нещо в избраната от вас сфера, но чудно защо напоследък това не ви носи удовлетворение. Това изкривено чувство за „спад в постиженията“ е класически симптом на прегряването и може да засегне всеки, който работи прекалено упорито – от хирурзите до елитните спортисти. Сякаш вашият собствен ум започва да ви прави номера като начин да се справи с постоянните изисквания на професията ви.

7. Постоянно боледувате.

Главоболието не иска да си отиде? Стомахът ви се бунтува? Още влачите онази уж лека настинка? Ако лекарите не откриват нищо обезпокоително, трябва да прегледате не себе си, а календара със служебните си задачи, съветват учени, които са открили достатъчно връзки между телесното здраве и прегряването.

Всъщност понякога професионалният стрес наистина може да увреди организма. Според едно проучване по-високите нива на прегряване водят до рязко влошаване на здравословното състояние – от обикновена настинка до проблеми със сърцето.

Виж още: Седем неща, които ни стресират всекидневно

И накрая – как да се почувстваме по-добре?

Ако сте дали положителен отговор на някое от седемте състояния по-горе, е добре да направите крачка назад и да си зададете курс към промяна. Опитайте например следното:

– Уговорете да се видите с приятели, с които доброто настроение е гарантирано. Може да се наложи да си тръгнете малко по-рано от работа, но нали това беше целта?

– Поглезете се. Може да си запазите час за масаж и СПА процедури или да си вземете билети за театрално представление – време е отново да започнете да изпитване удоволствие от света, който така старателно сте изградили за себе си.

– Намалете списъка си със задачи. Ако пропускате важни подробности, е много вероятно просто да сте претъпкали програмата си повече, отколкото е реалистично.

– Говорете с началството си. Може да ви се струва недалновидно да привличате вниманието им към своето недоволство от самите тях. Но ако им представите това като намеса за подобряване на ситуацията, а не като конфликт, може би най-накрая ще намалите напрежението помежду ви.

– Реорганизирайте професионалните си цели, за да намерите отново вдъхновение. Прегряването, което е резултат от преумора, може да е знак, че сте не просто преуморени, а и отегчени от всекидневната рутина.

– Потърсете начини да поемете нови отговорности в своята сфера, за да се почувствате по-ангажирани с работата. Присъединете се към професионална организация в тази област или в друга, където бихте желали да натрупате допълнителен опит.

– Планирайте отпуска си! Не е престъпление да си вземеш почивка. Представете си, че е предписание от личния ви лекар. Малко мързелуване на плажа вероятно е точно това, от което се нуждаете.

Виж и: Още 10 фактора, които ни стресират подмолно

Източник: Daily Worth