Каква фирма да регистрирам

1
Добави коментар
mmladenov
mmladenov

Каква фирма да регистрирам – ЕООД , ООД . ET -прилики и разлики

Важно е да знаете разлика между ЕООД и ООД няма! Това е едно и също дружество, а именно: дружество с ограничена отговорност. Разликата е само в броя на съдружниците при ЕООД – 1 физическо или юридицеско лице, при ООД – 2 на брой или повече. По отношение на такси за регистрация, данъчно облагане, осигуровки и прочие разлика няма.

 

Недостатъците на ЕТ са предимство за капиталовите дружества,
а именно :
собственика/ците на  ЕООД , ООД носят отговорност до размера на капитала;
няма изравняване на осигуровките при  ЕООД , ООД ;
КД /корпоративния данък / е 10 %;

при  ЕТ собственикът отговаря с цялото си лично имущество за задълженията на фирмата, т.е. задълженията на ЕТ се покриват освен от собствеността и активите на фирмата,регистрирана като ЕТ, и от лично имущество на физическото лице , собственик  на ЕТ .
на края на всяка календарна година собственикът на ЕТ изравнява и довнася осигуровки. т.е. плаща освен данък и осигурителни вноски върху цялата реализирана брутна печалба на ЕТ;
при много от търговските дейности /фризьорски услуги, козметични услуги, авторемонтни услуги, автомивка и др./, когато се извършват от ЕТ, се плаща патентен данък, който е доста по-висок, в сравнение с плоския данък, който се плаща върху печалбата на ЕООД или ООД.
плоския данък, с който се облага печалбата на ЕТ, ако дейността не подлежи на облагане с патентен данък е 15 %.

 

Related