Вкусни рецепти за домашен сладолед

3
Добави коментар
biomall
biomall

В сезона на горещините на всеки му се приисква да се разхлади с едно добре познато ледено изкушение – сладоледът. Едва ли има някой, който да не го харесва. Има толкова разновидности, вкусове, допълнения и форми пред вида, на които понякога губим ума и дума. Най-бързият начин да се сдобием с един сладолед е като отидем до близкия магазин и си го купим. Сега, обаче, ще Ви покажем няколко лесни и бързи рецепти за вкусен сладолед, направен в домашни условия.

Лесен, вкусен и бърз сладолед

Необходими продукти:

2 чаши течна сметана, която да не е сладка
1 малка опаковка подсладено кондензирано мляко
няколко капки ванилов екстракт
няколко пресни ягоди, малини или други любими плодове
1 млечен или черен шоколад
захар по желание

Начин на приготвяне:

В купа разбийте с миксер сметаната, докато стане пухкава. Добавете кондензираното мляко, ванилията, натрошения шоколад и нарязаните плодове. Разбъркайте добре и поставете сместа в пластмасова кутия с капак. Сложете във фризера за няколко часа. При сервиране може да добавите ядки, бисквити, топинг или каквото друго пожелаете.

Лилав шоколадово-къпинов сладолед

Необходими продукти:

300 г къпини
сокът от 1 лимон
85 г кафява захар
300 мл сметана
100 гр млечен шоколад

Начин на приготвяне:

Намачкайте по-голямата част от къпините с лимоновия сок и половината захар, след  това добавете шоколада. С останалата захар разбийте сметаната в нов съд. Разбъркайте двете смеси, за да получите лилав крем. Сложете го в кутия и след това – във фризера, за да стегне. Поднесете десерта в стъклени чаши. По желание може да декорирате с бисквити и с останалите къпини.

Лесен сметанов сладолед

Необходими продукти:

1 яйце
250 мл (1 ч. ч.) прясно мляко
125 г (1/2 ч. ч.) захар
1 ванилия
750 мл (3 ч. ч.) готварска сметана

Начин на приготвяне:

Яйцето, захарта, млякото и ванилията се разбиват с миксер, докато захарта се разтвори напълно. Добавя се сметаната на етапи при продължително разбъркване. Готовата смес за сметановият сладолед трябва да бъде гладка и хомогенна.  След като се получи се изсипва в някакъв съд и се слага във фризера. Готовият сметанов сладолед може да се поднесе с различни топинги, разтопен шоколад , вафли, бисквити,  ядки и други.

Бърз домашен сладолед

Необходими продукти:

400 мл течна сметана за готвене (сладка)
4 жълтъка
4 супени лъжици захар
ванилия на прах – по желание

Начин на приготвяне:

Разбийте с миксер жълтъците и захарта, докато побелеят. Отделно разбийте сметаната на твърд сняг. Смесете я внимателно с жълтъците и захарта и с помощта на шпатула с бавни движения разбъркайте всички съставки. Изсипете сместа в съд, покрийте с фолио и го оставете във фризера за поне 3 часа. Сервирайте с пресни плодове, шоколадови парченца, ядки.