Големите сделки за електроенергия отиват на борсата от октомври

9
Добави коментар
city_corp
city_corp

Големите сделки за електроенергия отиват на борсата от октомври

Дългосрочните сделки за електроенергия за стотици милиони вече няма да са запазена територия само за големите държавни производители в страната – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и Националната електрическа компания (НЕК)

От октомври те пак ще са основните продавачи, но ще предлагат енергията със срок на доставка от 1 седмица до 2 години и на енергийната борса. Чрез новата платформа за дългосрочни договори, която трябва да е напълно готова в началото на септември, монополът на централите за организирането на собствени търгове ще бъде разбит. През борсата търговците, а оттам и компаниите потребители ще могат да купуват енергия на състезателен принцип.

Новата платформа трябва да донесе повече прозрачност и по-конкуренти условия за всички. От проекта на правилата на борсовия оператор се вижда, че има няколко спорни въпроса – за гаранциите и предварителното плащане на цялата цена по сделките. Другата неизвестна е какви количества ще предложат централите на борсата и какви ще оставят за собствените си търгове. Решение за количествата не е взето нито на ниво Български енергиен холдинг, нито в Министерството на енергетиката, коментираха източници.

Една от препоръките на Световната банка в предварителния им доклад обаче е единствената платформа за търговия на дългосрочните договори да е тази на борсата. В момента трите производителя имат задължение да търгуват определени количества, но само за краткосрочните сделки, които засега са единствената опция. Едно от притеснителните изисквания е за 100% авансово плащане на сделките. На други борси максималното обезпечение, което се изисква за участие, е 10% от стойността на сделката. От АСЕП виждат проблеми и в изискването за гаранционно обезпечение в размер на 150 000 лв., което трябва да се плати от всеки участник. Мениджърът на оператора Константинов посочи, че борсата е отворена към всякакви препоръки по отношение на правилата.

Търговията на енергийната борса започна в началото на тази година с възможност за краткосрочни договори. Досега на нея са регистрирани общо 45 търговски участника, от които 38 сключват сделки всеки ден. Това са производители, търговци на електрическа енергия, както и потребители, като от борсата не уточняват колко точно са производителите. До момента на борсата са търгувани 1 170 975 мВтч, като средно за целия период на час са продавани по 255.5 мегаватчаса електроенергия.