Отиде си големият комик Никола Анастасов

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Актьорът, свързал живота си със Сатиричния театър, но любим и на поколения тв зрители, почина на 84-годишна възраст

Никола Анастасов, любимец на няколко поколения зрители, почина на 84-годишна възраст. С над 100 роли в киното и телевизията, той изиграва своите най-запомнящите се образи в Сатиричния театър. Първата му роля там е на шивача от пиесата „Голият крал“, където му партнира друг голям комик, Георги Калоянчев.

„Това е първото ми появяване. Разбира се, много смотано беше според мен. E, харесвам се външно, горе-долу, един като шут играя. Страшно бях притеснен и бях потънал под силната игра на Калоянчев“, споделя приживе Никола Анастасов пред БНТ.

За първата му значима роля там се смята комедията от Валери Петров „Когато розите танцуват“ (1961). Сред емблематичните му изяви на сцената са също „Римска баня“, „Сако от велур“, „Суматоха“, както и тв мюзикълът на Хачо Бояджиев по Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“.

В киното дебютира с „Последният рунд“ (1961) на Людмил Кирков, а зрителите го помнят във филма на Зако Хеския „Тримата от запаса“ (1971), комедийната трилогия от 70-те „Нако, Дако и Цако“, където партнира на Калоянчев и Георги Парцалев, както и в сериала „Неочаквана ваканция“ (1981).

Виж още: 20-те най-любими български кинокомедии (видео)

Кариерата му обхваща шест десетилетия, а 80-годишнината си отбелязва с бенефис в Сатирата с пиесата от Станислав Стратиев „Лека форма на тежка депресия“, както и на кинофестивала „Любовта е лудост“ във Варна, където е любим и чест гост.

Роден е в София на 22 април 1932 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г., в класа на проф. Филип Филипов.

Миналата година е удостоен с почетната театрална награда „Икар“. Тогава го гледахме и в епизод 10 от осмия сезон на сериала „Столичани в повече“. Героят му там беше професор от Музикалната академия, по когото се прехласва баба Мария (Стоянка Мутафова).

Сред най-запомнящите се негови превъплъщения е и Санчо Панса в мюзикъла „Човекът от Ла Манча“, редом с Коста Цонев като Дон Кихот. Постановката на телевизионния театър от 1968 г. е дело на реж. Асен Траянов.