Четенето на книги удължава живота

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Четенето на книги удължава живота, твърдят учени от Университета Йейл. Екипът провел изследване с участието на над 3 600 доброволци, които споделили подробности за навиците си и здравословното си състояние. Оказало се, че любителите на литературата живеели със средно 23 месеца повече, отколкото нечетящите.

Екипът от специалисти се заел със задачата да оцени как се отразява четенето на цялостното здравословно състояние, предава “Health.com”. Въпреки че в повечето случаи четем в седнало положение, при тази дейност вредните ефекти от заседналия начин на живот били или минимални, или не съществували, за разлика от други занимания като гледане на телевизия и сърфиране в интернет.

Препоръката на йейлските учени е да се чете за минимум 30 минути на ден, за да удължим живота си. Според тях тайната се крие в това, че сюжетните линии на литературните произведения са доста по-задълбочени и изискват повече внимание, мозъчна активност и въображение, за да ги възприемем, отколкото вестниците, списанията и филмите.

Колкото повече време прекарвали в четене доброволците, толкова по-дълголетни били. В това число влизат деца, мъже, жени, представители на различни социални прослойки, раси и държави. Изследването започнало през 2000 година, поради което не включвало електронни и аудиокниги, но специалистите възнамеряват да продължат изследванията си, като ги вземат предвид.