Отново арабски терорист се оплака от ареста у нас | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Софийски градски съд  разгледа Европейската заповед за арест на френският гражданин Мурад Хамид, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест той има право да поиска доброволна и незабавна екстрадиция, а законът му дава право да оттегли искането си в тридневен срок. След изтичането му, съдът се произнася окончателно с решение. Ако Мурад Хамид бъде екстрадиран във Франция, там той ще бъде съден за престъпленията, посочени във европейската заповед за арест.

По време на съдебното заседание прокуратурата изнесе събирани от френските власти данни, според които Мурад Хамид е напуснал Франция в края на юли с намерението да се присъедини към „Ислямска Държава” – деяние, което по френските закони се наказва с лишаване от свобода за срок до 10 години.

„Установено е предварително, че задържаният Мурад Хамид е посещавал сайтове с джихадистко съдържание“ – каза пред журналисти прокурор Цветанка Борилова, представляващ държавното обвинение по делото за екстрадиция.

Прокурор Борилова още веднъж потвърди, че има достатъчно факти, които свидетелстват за намерението на Мурад Хамид да напусна Франция, за да се присъедини към „Ислямска държава”. Във връзка с оплакването на Хамид за лошите условия в следствения арест, къде той е задържан, прокурор Борилова заяви:

„Сутринта говорих с началника на ареста на бул. „Г. М. Димитров, където е настанено лицето. За него се полагат необходимите грижи, както за всички задържани под стража. Няма някакви особени прояви на лицето. Няма никакви проблеми с него, получих уверение. Това са само твърдения на лицето, едва ли му харесва в ареста, но в крайна сметка това е положението“. 

Възползвайки се правото на последни думи, Мурад Хамид заяви пред българския съд: „Смятам, че съм жертва на несправедливост. Обявяват ме за терорист само заради едни съмнения”. След изтичането на тридневния срок, в който Хамид може да оттегли искането, се очаква съдът да се произнесе окончателно. 

Френският гражданин Мурад Хамид е задържан на 29.07.2016 г. за 24 часа  по повод постъпила Европейска заповед за арест, издадена на 29.07.2016 г. от Прокуратурата към Главния съд в гр. Париж.

Същият се издирва от френските власти за дейност, свързана с тероризъм.

С постановление на СГП от 30.07.2016 г. лицето е задържано за срок до 72 часа. В установения 72-часов срок за задържане на лицето на 02.08.2016 г. в СГП е получен превод на Европейската заповед за арест на български език, предвид което на основание чл. 43, ал. 2 от Закона за европейската заповед за арест и екстрадицията (ЗЕЕЗА) е внесено искане от СГП за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ с оглед обезпечаване на бъдещето екстрадиционно производство за Република Франция.

С протоколно определение на Софийски градски съд от 02.08.2016 г. спрямо лицето Мурад Хамид е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Към настоящия момент определението на съда е влязло в сила, доколкото не е обжалвано от лицето. Заседанието пред СГС по реда на чл. 44, ал.1 от ЗЕЕЗА за същинското разглеждане на Европейската заповед за арест е насрочено за 10.08.2016 г. от 14.30 часа. Понастоящем лицето Мурад Хамид се намира в ареста на „Г.М. Димитров“.