Борисов притеснен за България

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Отношенията с Турция са важни заради мигрантите, поясни премиерът в сутрешния блок на Нова телевизия след екстрадирането на турския бизнесмен Бююк

За България добрите отношения с премиера и президента на Турция са жизненоважни – в противен случай бежанската вълна може да залее страната ни. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“. Според него бизнесменът Абдуллах Бююк, когото предадохме преди два дни на Турция, е бил с изтекли документи и екстрадицията му е законна.

Виж още: Манолова: Експулсацията на Бююк е в нарушение на Конституцията

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един (екстрадицията на Абдуллах Бююк – бел. Нова) от 25 хил. случая и аз вече съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова“, добави министър-председателят.

И допълни: „В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 хил. души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са там денонощно, са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души.“

Той е притеснен къде накрая ще останат мигрантите.

„Моите тревоги са свързани с това при кого ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали, и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а нашата страна“, каза още Борисов.

Виж още: Борисов: Хороскопът на света е лош

А каква е опасността за България?

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава“, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна“, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия“, отговори премиерът, като коментира:

„Сигналите, които сме получавали от Турция, са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва.“

Виж още: Бъчварова: Предадохме Бююк, защото беше заплаха за националната сигурност