Антъни Хау и кинетичната му скулптура в Рио (видео)

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

В творбата му Lucea гори олимпийският огън на игрите в Рио де Жанейро

Т.нар. „котел“, където гори олимпийският огън по време на игрите, е имал различен дизайн през годините, а запалването му от последния факлоносец в щафетата е сред най-вълнуващите моменти от церемонията по откриването.

В Рио де Жанейро пламъкът на стадион „Маракана“ гори в кинетичната скулптура на Антъни Хау (HoweArt.net) Lucea, задвижвана от енергията на вятъра. Американският скулптор се е специализирал в подобни творби, които могат да се видят на публични места по цял свят, например в Дубай.

За ориентирането си към този жанр на изобразителното изкуство той се вдъхновил от детските си конструктори Tinkertoy and Erector Sets, след като първоначално рисувал с акварели. С монументални кинетични скулптури, които използват вятърната енергия, се занимава от 1989 г.

Хау получил поръчката от организаторите на Рио 2016 точно година по-рано. Резултатът – 2-тонно произведение на изкуството с размер 12 метра в диаметър, което символизира слънцето и живота.

Идеята ми беше да възпроизведа слънцето, като движенията на отделните сегменти имитират пулсиращата му енергия и отразяването на светлината, обяснява авторът, който се надява да внуши, че за постиженията на човека няма граници.

Lucea била проектирана в домашното му ателие на Острова на орките в щата Вашингтон, на два часа път с ферибот северно от Сиатъл, а изработена от неръждаема стомана в Монреал, Канада, откъдето в края на юли била транспортирана до Рио.

От МОК припомнят в кратък монтаж и олимпийските церемонии по откриването от всички 30 издания на летните игри досега – заедно с финалната щафета и запалването на свещения пламък в котела.