Майкъл Фелпс – любопитно за легендата

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Спринтьорът в басейна се завърна в Рио, за да затвърди статута си на най-титулован олимпиец, и приключва кариерата си с 28 медала от игрите, 23 от които златни

Майкъл Фелпс стана най-награждаваният олимпиец още в Лондон 2012, където докара числото на медалите си от летни игри на 22.

Триумфът му продължи в Рио 2016, неговата пета олимпиада, където приключи състезателната си кариера с общо 28 отличия, от които само три сребърни и два бронзови.

– Най-титулованият плувец на САЩ е роден на 30 юни 1985 г. в покрайнините на Балтимор, щата Мериленд. С плуване започва да се занимава от 7-годишна възраст под влиянието на сестрите си. В шести клас е диагностициран с хиперактивност и дефицит на вниманието.

– Първия си световен рекорд при мъжете, на 200 м бътерфлай, поставя още преди да е навършил 16, с което подобрява постижението на идола си, австралиеца Иън Торп.

– Принос за неговите 23 олимпийски титли има най-вече представянето му в Пекин 2008, откъдето си тръгна с осем златни медала в различните дисциплини, пет от които индивидуални.

– Коронните му дисциплини са 100 и 200 м бътерфлай, свободен стил и съчетано плуване.

– Игрите в Лондон 2012 трябваше да са последните в кариерата му, след което възнамеряваше да се посвети изцяло на своята фондация. През 2014 г. обаче се завръща в басейна и печели квоти за Рио.

– През септември 2014, десетилетие след ареста му на 19 през 2004-та (малко преди олимпийските игри в Атина), е задържан отново за шофиране в нетрезво състояние. Влиза да се лекува в клиника за месец и половина, а междувременно се сдобрява с баща си, с когото не си говори от тийнейджър.

– От февруари 2015 е сгоден за дългогодишната си приятелка Никол Джонсън, „Мис Калифорния 2010“. Малко преди игрите в Рио, на 5 май 2016 г., се ражда синът му Бумър, който е най-младият му фен сред публиката в Рио.

– Състоянието му се оценява на 55 млн. долара, а сред марките, с които има рекламни договори, е производителят на спортни стоки Under Armour.

Видео: Как тренира Майкъл Фелпс

– С дългогодишния си наставник Боб Баумън, старши треньор в щатския университет на Аризона, работи от 11-годишен. Миналата пролет двамата пуснаха заедно линия състезателни бански костюми и плувни аксесоари с марката MP, създадена съвместно с Aqua Sphere. В Рио де Жанейро той е сред малцината спортисти, които могат да се състезават на игрите в екипи от собствената си модна линия.

– Вече не поглъща по 12 хил. калории на ден, какъвто беше хранителният му режим по време на тренировките за Пекин 2008. Тогава само на вечеря ядеше по половин кило паста и цяла пица, поляти обилно с енергийни напитки.

С напредването на възрастта, което води и до по-бавен метаболизъм, той признава, че се храни само за да поддържа теглото си на 90-93 кг (при ръст 193 см). Мисля, че това е идеалното ми състезателно тегло, обясни Фелпс пред „Асошиейтед прес“ през март. От време на време си позволява всичко, но не прекалява със сладкото или с други неподходящи храни.

– Доколко феноменалните му успехи се дължат на физически преимущества?

Размахът на ръцете му достига над 2 м, което се смята за предимство, заедно със способността да разтяга оптимално крайниците си и номера на обувките („сорок последний“).

Американският проф. Рандъл Уилбър, старши спортен физиолог в Олимпийския център на САЩ, обяснява пред БНТ, че Фелпс е изключително отдаден на тренировъчния процес. Другият му плюс според специалиста е силната психика. Освен това шампионът има уникални физически характеристики – дланите и ходилата му например са нестандартно големи.

Бившият лекар на тима Х. Ричард Уайнър обаче твърди пред сп. „Сайънтифик американ“, че няма доказателства определени телесни данни да допринасят за това да е първи в басейна.

– През 2008 г. се снима за спомен с тийнейджъра Джоузеф Скулинг по време на тренировъчен лагер за игрите в Пекин. Седем години по-късно, в Рио де Жанейро, 21-годишният вече плувец побеждава Фелпс в последния му индивидуален старт, на 100 м бътерфлай, като печели първата олимпийска титла за Сингапур, поставя олимпийски рекорд и оставя идола си със сребърен медал.