МОЖЕМ ЛИ ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕДИ НА ГЪРНЕ ЗА ДВА ДНИ? > malchovci.com

2
Добави коментар
ZelenaQbulka
ZelenaQbulka

Една приятелка ми беше казала, че сложила сина си на гърне още в десетия месец, за да свиква… Затова, когато Филип влезе в 12-ия месец и си бяхме вече у дома (11-ия го прекарахме на морето и нямаше как да мъкнем и гърне), реших да му покажа гърнето. Извадих го, събух памперса и го сложих пред телевизора, докато гледаше едно любимо филмче (пускам му Baby TV за половин час на ден). Първоначално той сякаш не забеляза какво се случва, после започна да се върти и да се опитва да се измъкне, накрая реши да мрънка и в крайна сметка го свалих. Резултатът – до края на деня не се изака. Горкото дете, бях го стресирала явно!

Съществуват два възгледа как трябва да се случи преходът от памперси към гърне. Според първия, решават родителите – кога и с какви методи, в зависимост от възрастта и нивото на развитие на малчугана. Според втория – правилният преход може да се осъществи без последствия и усложнения при пълна физическа и емоционална готовност на детето. Преди години се е смятало, че след 8-седмична възраст вече можем да тренираме детето на навици. Но през 60-те нещата се обръщат. Педиатърът Бери Бразелтън заявява, че детето трябва да е дорасло промяната, а родителите не трябва да го принуждават твърде рано. Работата е там, че използването на гърне наистина изисква определено ниво на развитие. Малкото дете не е способно на подобен подвиг. Според специалистите, при един средно нормално развиващ се малчуган това може да се случи във възрастта между 2 и 4 години. При момичетата процесът е по-бърз, отколкото при момчетата. Девойките по-добре разбират и приемат нуждите на тялото си и по-често се стремят да бъдат „чисти”.

С две думи – когато му дойде времето

Първото, което родителите трябва да разберат е, че това не е състезание. Няма награди за родителите, чието дете вече използва гърне. Само радостта, че вече няма да носите памперси. Разбира се, вие сами можете да решите, когато да започнете „свикването”. Но, първо, може и да не успеете. Второ, пригответе се за дълга битка с детето. Въпросът е дали струва преживения стрес? Но как да разберете кога му е дошло времето? Всъщност наследникът ви сам ще ви даде сигнал, просто трябва да го наблюдавате добре. Готов е ако: – разбира, приема тялото си и чувства кога трябва да отиде до тоалетна; възможно е да се крие зад дивана или под масата и да иска да остане насаме; – не му харесва да стои с мръсния памперс и ви дава сигнал, че е време да го смените; – готов е физически – т.е. може самостоятелно да отиде до тоалетната, да свали панталонките и да седне на гърнето без чужда помощ; Ако всичко посочено по-горе е налице, започнете с тренировките!

Два дни са ви напълно достатъчни Дайте на детето гащички, които ще бъдат тренировъчни. Става въпрос за специални трикотажни гащи, с допълнителен слой тъкан – продават се в детските магазини, при бельото или в интернет. Ако детето свърши работата в тях, със сигурност ще му бъде мокро и некомфортно и то ще иска бързо да ги събуе. Учете го да използва гърнето паралелно с тези тренировъчни гащи. Нека ги свали и седне на гърнето. Ако се чувства неудобно или му е непривично да седни по голо дупе, нека първоначално седне с гащите. Разговаряйте. Обсъдете реда на действията му, опитайте се да му обясните, за да може до та започне да се вслушва в тялото си. Не забравяйте да го похвалите, но и не прекалявайте. Ако детето не си казва, слагайте го на гърнето всяка сутрин, вечер преди лягане,след хранене или на всеки два часа. Ще видите, че два дни ще ви бъдат напълно достатъчни, за да успеете с мисията си. Ако на втория ден след това детето се напишка на пода или в гащите, не му се карайте, то просто не е готово. Изчакайте малко и след седмица-две направете тренировката отново. Окуражавайте го го за всеки малък успех. Повечето деца имат няколко фалстарта преди да сменят памперсите с гърнето. И това е нормално. Има и деца, при които нещата стават по-трудно. Обикновено това са малчуганите, които прекалено се увличат по това, което правят и когато се сетят, че имат пиш или ако, вече са свършили работата в гащите. Решението е да използвате таймер, с който да засичате кога да подканите детето да ползва тоалетната. Накрая и то само ще се научи да определя времето за пиш. Има и такива, които смятат, че трябва сами да решат кога ще използват гърнето, независимо от вашите молби и инструкции. Решението е да запазите спокойствие. Оттеглете и оставете детето само да прецени кога да се „предаде”.

Like this:

Like Зареждане…

Related