Кипър – където Изтокът среща Запада

2
Добави коментар
BohemiaTravel
BohemiaTravel

Почивката на остров Кипър e райско съчетание от безкрайни чисти плажове на фона на величествени планини, средиземноморски климат, гори и градини с цитрусови, орехови и маслинови дървета. Кипър се нарежда на трето място по-големина сред островите в Средиземно море. Намира се на по-малко от 80 км от Турция и на близо 400 км от Египет.

Кога да посетим остров Кипър?

Кипър е примамлива дестинация и годишно се посещава от 3 милиона туристи, но най-предпочитани са месеците от юни до септември. През активния сезон хотелите и заведенията са препълнени с туристи от различни краища на света, а нощният живот е в разгара си. Любителите на спокойствието могат да изберат месеците април-май или септември-октомври за своята кипърска ваканция.

Родният град на Афродита
Статуя на Афродита, о. Кипър

Пафос се намира в югозападната част на острова и е считан за родното място на древногръцката богиня на любовта Афродита. Посетителите на древния град могат да разгледат храма, посветен на богинята, скалите и баните на Афродита, фонтанът на любовта. Всички места, свързани с богинята, са заобиколени от причудлива и омайна природа, която отвежда посетителите в един друг вълшебен свят.

Кратък гид за туристи

Божественият остров на Афродита предлага много примамливи и интересни обекти, с които да разнообразите лятната си почивка.

Никозия е най-големият град на остров Кипър и единствената столица, разделена на две със стена. Като всеки типичен столичен град, в Никозия изобилства от заведения, ресторанти и места за пазаруване. Любителите на древногръцката история могат да посетят Кипърския музей, общинския музей „Левентис“, кулата Шаколас, от която се разкрива прекрасна гледка.
Мястото обаче с най-хубави плажове, хотели и атракции е Ларнака. Обезателно трябва да се разходите в старата част на третия по големина град на острова, където се намират византийската църква „Св. Лазар“ с мощите на светеца, джамията Хала Султан, за която легендата разказва, че е изградена върху паднал метеорит, старинният замък, красивата крайбрежна алея с палмови дървета.
Агия Напа е най-известният кипърски курорт с великолепни плажове с бял пясък. Тук има прекрасни ресторантчета с морски деликатеси и най-красивите гледки, които можете да си представите.
Лимасол е известен с най-добрите винарни и увеселителни паркове за деца, което го прави идеално място за семейства с деца. Курортът е перфектен и за младежки групи заради активния нощен живот и многобройните заведения с морски деликатеси. Основните исторически атракции тук са двата замъка на кръстоносците.
Планината Троодос дава възможност на туристите да се запознаят с живота в спокойните селища и уединените манастири, сгушени по склоновете й. Мястото е прохладно и подходящо за семеен пикник по всяко време на годината.
Няма как да отидете на почивка в Кипър и да не посетите Северната част, която е разположена само на 30 минути път с кола. Внимание – необходим ви е валиден задграничен паспорт, тъй като влизате на турска територия! Фамагуста е известният в тази част на острова морски курорт, който по време на турското владение е превърнат в призрачен град. Там си заслужава да обърнете внимание на древната градска стена, катедралата „Св. Николай“ с останките от древни църкви и павираната стара улица, археологическият комплекс „Саламис“ с античен театър и манастирът „Св. Барнабас“.

Свободно време

Кипър предлага идеални условия за една активна почивка на феновете на спорта, практикувайки колоездене, голф, лов, риболов, яхтинг, плуване, стрелба и тенис. Любителите на шопинга също не трябва да се чувстват ощетени, тъй като на пазарите могат да се намерят ръчно изработени предмети, сувенири и специализирани магазини за местни бели и червени вина.

За да се убедите, че Кипър е „островът на божествените създания“ посетете www.bohemia.bg и направете своята резервация за една идеална средиземноморска почивка.

Post Views:
36