Будапеща – „Царицата на Дунава“

2
Добави коментар
BohemiaTravel
BohemiaTravel

Будапеща е столицата и градът с най-много жители в Унгария. Магическата атмосфера в града привлича хиляди туристи всяка година. Унгарската столица се нарежда на 10-то място по население сред европейските градове. Климатът се доближава до нашия – горещо лято и студена зима.

Будапеща много често е наричана „Царицата на Дунава“. Градът е подходяща дестинация за посещение както през летните дни, така и по време на зимните празници.

Вечерна разходка с корабче по Дунав

Голяма част от забележителностите в Будапеща са разположени в близост до водите на река Дунав. Будапеща е изключително добре осветена през нощта и среднощната разходка с корабче по Дунав е перфектният начин да се насладите на красотата на унгарската столицата.

Най-голямата гордост на града е сградата на парламента, разположена на самия бряг на Дунав. Построена е по образец на Уестминстърския дворец в Лондон в комбинация на парижкия стил боз-ар. Това е най-голямата сграда в Унгария, в нея има 691 помещения, 29 стълбища и 10 двора.

Сграда на парламента, Будапеща, Унгария

Най-високата точка на града е върхът Гелерт, където се намира старата военна крепост и Паметникът на свободата.

В близост до градския парк се намира най-големият площад в Будапеща – Площадът на героите. Разположен е между две важни сгради – Двореца на изкуствата и Музея за изящни изкуства. Площадът е украсен с няколко паметника. Първият е разположен в центъра и представлява висока колона със статуя на архангел Гавраил с кръст и короната на крал Ищван. Зад нея са разположени две полукръгли колонади, в които между колоните са статуите на най-значимите за унгарската история личности – крале от династията на Арпадите и Анжуйската династия, трансилвански князе и бореца за свобода на Унгария Лайош Кошут.

Други интересни места за посещение са зоологическата и ботаническата градина, където могат да се видят застрашени от изчезване видове.

Кафе пауза

Кафенетата в Будапеща определено си заслужава да бъдат посетени. Тук освен горещо кафе посетителите могат да опитат традиционни унгарски десерти – щрудели, палачинки и пюре от варени кестени със сметана. Много от кафенета имат над 100 годишна история и са били посещавани от видни аристократи още по време на Австро-Унгарската империя.

Освен елегантните ресторанти и кафенета, туристите могат да посетят нощните барове, предлагащи голяма вариация за забавление – част от тях са разположени на кораби, закотвени на кея, други на активни кораби. Любителите на по-спокойните забавления могат да похапнат вкусни мезета в местните бирарии.

Високи скорости

При посещението на Будапеща може да посетите и пистата на Формула 1, която се намира на около 20 км от града и всяка година през август събира над 120 000 фенове от цял свят. Ако и вие искате да станете свидетел на високоскоростното преживяване, можете да посетите www.bohemia.bg и да резервирате вашите места още сега.

Писта „Хунгароринг“, Будапеща, Унгария

Post Views:
14