Как да пазим очите и гърба пред компютъра? | Glog.info

1
Добави коментар
magnit
magnit

Голяма част от времето ни през деня преминава пред компютъра – дали за работа, за игра, за общуване…

Докато се взираме в компютъра, не усещаме как очите се напрягат и започват да парят и сълзят. За да нямаме такива неприятни усещания, е добре да се придържаме към някои важни правила, ако искаме да запазим зрението си и да не се уморяваме.

Мониторът трябва да е отдалечен от прозорците, за да не го огрява пряка слънчева светлина през деня. Когато ползваме осветление, трябва да се омекоти светлината, идваща отгоре. Също така на самия монитор е възможно да се направят филтри, които намаляват блясъка на екрана.
Документите, върху които работим, е необходимо да са на нормално разстояние, за да не променяме нашето фокусиране всеки път, когато местим поглед от екрана към материалите и обратно. Затова е хубаво да има поставка за документи.
Екранът трябва по възможност да е поставен така, че зрителния ъгъл да е поне 10-15 градуса по-надолу от хоризонталата.
Желателно е прашинките по монитора да се почистват често.
Докато стоим пред монитора и се взираме в екрана, усещаме как очите изсъхват. Затова трябва да мигаме по-често, за да се овлажнят.
Когато се работи повече време с компютър, е добре да имаме очила със специални стъкла за защита.
Голям проблем върху очите може да окаже размазаният, замъглен или трептящ образ на монитора. Затова трябва да се види от специалист и да се отстрани тази на пръв поглед дребна повреда, но същевременно, много опасна за очите.
Продължителната работа пред компютъра се отразява и на мускулното напрежение на тялото. Затова е важно да се използва подходящ стол, който поддържа гърба изправен и трябва да се регулира на удобна височина.
На всеки 1 до 2 часа е необходимо да се прави кратка почивка, като най-добре ще се отрази една малка разходка.
През деня е желателно да се правят периодично раздвижващи упражнения за врата, раменете и гърба докато стоим пред монитора.
Много полезни са въртеливите движенията с главата – първо в едната посока, а след това в другата.
Раменете трябва да се движат ритмично във всички посоки – така се отпуска напрежението върху цялото тяло.