Какво е SEO оптимизация и защо е толкова важна

1
Добави коментар
tonnysky
tonnysky

SEO оптимизацията на сайтове е процес, чиято цел е да увеличи качеството и количеството на посетителите от органични резултати на търсачките. В последно време, СЕО оптимизацията е изключително важна част от дигиталната маркетингова стратегия на големи и малки бизнеси, желаещи да имат водещо присъствие в онлайн пространството. Нека да разгледаме този процес от по-близо, започвайки от:

Най-често срещаните термини
1. Какво е SEO?

SEO е абревиатурата на Search Engine Optimisation, което в превод означава “оптимизация за търсещи машини”.

2. Търсещи машини

Познати още като Интернет търсачки, търсещите машини са сайтове, които помагат на хората да намират определена информация използвайки няколко думи. Една от най-известните търсачки е Гугъл (Google). При въвеждане на определена дума или фраза в търсещото поле на google.bg, той започва да обхожда милиардите сайтове в Интернет с цел да намери най-подходящите резултати и да ги покаже на търсещия ги. Други известни търсачки са руската Yandex, китайската Baidu, американските Bing и Yahoo.

3. Ключови думи

Това са думите и фразите, които потребителите използват, за да намерят нужната им информация през търсачките. На практика, всичко, което пишете в търсещото поле на Google например, е ключова дума или фраза.

4. Основни видове резултати

Търсачките показват няколко различни типа резултати в зависимост от типа на търсенето. Тези резултати са:

Платени – това са тази част от страницата с резултати, които са отбелязани с “реклама” отстрани и са познати още като PPC или pay-per-click реклами. Практически, сайтовете, които излизат в тези резултати, са си платили за тези места. Всяко едно посещение на този тип резултати води до увеличение в разхода за реклама.

Органични – това са така наречените чисти резултати. Тяхната подредба се прави от алгоритъма на търсачката и зависи от хиляди фактори. Ето тук се намесва и SEO специалистът.

Локални – това са резултатите с карта и адрес. Обикновено се показват, когато търсеното отговаря на определена локация. Подобно на органичните резултати, тяхната подредба се прави на база хиляди фактори като един от най-важните е близостта на дадения резултат до местоположението на търсещия.

5. SEO специалист

Това е човек с години опит в бранша, който оптимизира сайтовете така, че те да се класират по-напред в резултатите на търсачките. И тъй като един от най-важните фактори за по-добро класиране е поведението на потребителите на даден уеб сайт, то една от най-важните задачи на SEO специалиста е да направи така, че уеб сайтът да е максимално полезен на потребителите си.

Как се прави SEO оптимизация

Процесът на SEO оптимизацията за търсачки е дълъг и сложен. Той се състои от три основни компонента – Проучване и анализ на бизнеса, Онсайт и Офсайт оптимизация.

Проучване и анализ на бизнеса – това е процесът на подробно проучване на бизнеса, пазарната ниша и целевата аудитория. Всичко това е нужно, за да се анализират и изберат правилните ключови думи и фрази за оптимизация.
Онсайт (Onsite) SEO – това е процесът на оптимизиране на кода и съдържанието на уеб сайтовете така, че те да бъдат открити и лесно обходени от търсачките.
Офсайт (Offsite) SEO – това е процесът на популяризиране на сайтовете, като практически това може да се нарече и реклама на сайтовете.

Всяка една оптимизация на сайт започва с проучване и анализ на пазарната ниша, конкуренцията и целевата аудитория. Тази информация се използва за проучването, анализа и избирането на най-подходящите ключови думи и фрази за оптимизация.

Важно е да се отбележи, че някои думи и фрази продават повече отколкото други, въпреки че имат по-малко търсене. Този факт се дължи на това, че някои от тях са прекалено обширни и могат да означават няколко различни неща. Например думата “телефон”. Търсещият може да търси информация за стари телефони, но може да търси и сравнение между различни видове смартфони, цени или да закупи такъв. Практически, не става ясно какво точно се търси. В този случай, фразата “телефон samsung galaxy s6 цена” предполага повече продажби, а фразата “телефон samsung galaxy s6 купи онлайн” предполага максимален брой продажби, защото търсещият е взел решението да си купи определения модел смартфон онлайн.

След избора на ключовите думи и фрази за оптимизация, следва пълен SEO одит (анализ) на уеб сайта, който цели да оцени състоянието и да се изготви план за подобряването му. След това се пристъпва към изпълнението на плана като се оптимизира както кода, така и видимото съдържание, а в някои случаи и визията на уеб сайта. Накрая, но не на последно място по важност, се пристъпва към популяризацията на уеб сайта.

SEO оптимизацията е една изключително обширна тема, затова ще засегнем отделните ѝ елементи в следващите ни публикации.

Защо SEO оптимизацията е важна

СЕО оптимизацията е една неделима част от Интернет рекламата, но в същото време е една от най-рентабилните онлайн маркетинг практики. В повечето случаи, платените реклами са скъпи и изискват много ресурси, за да са успешни. Практически, в тези случаи се заплаща определена цена за всеки един посетител на уеб сайта. Ако цената за един посетител е 1 лев, то за генерирането на 500 посетителя на ден е нужен бюджет от 500 лв. на ден.

При SEO оптимизацията нещата стоят малко по-различно. Броят посещения не са пряко свързани с рекламния бюджет. Бюджетът в повечето случаи е необходим за наемането на SEO специалист или онлайн маркетинг агенция. При една качествено планирана и изпълнена SEO стратегия, броят посетители е неограничен, а инвестицията често е в пъти по-малка от платените реклами.

Звучи прекалено добре, за да е истина? Търсите уловката? Да, има уловка и тя е времето. Рекламата на сайт чрез оптимизация за търсачки е дълъг и сложен процес, който зависи от изключително много фактори. За получаване на първите резултати са нужни от 3 до 12 месеца усилена работа като времето зависи от нишата, конкуренцията и целевата аудитория на дадения бизнес.

В същото време обаче, ако SEO стратегията е изготвена и изпълнена качествено, без използването на “черни” практики, то резултатите са дългосрочни. Ето една по-нагледна таблица за основните разлики между SEO оптимизацията и платените реклами:

SEO Оптимизация
Платена реклама (банери, реклами по други сайтове, Adwords, PPC)
Дългосрочни резултати
Когато един уеб сайт е позициониран на предни позиции в резултатите от търсене, той има нужда само от поддръжка, за да се задържи там. Уеб сайтът може да бъде открит дори и хората да не знаят за него.
Краткосрочни резултати
Рекламата е там, докато плащанията продължават. Ако плащанията се прекратят, рекламата изчезва и никой не може да открие сайта, освен ако не го знае.
Значително по-евтин
SEO оптимизацията е продължителен процес, който се заплаща на месечни абонаментни цени или заплати + SEO инструменти, които са значително по-ниски от тези за платената реклама. Разходът се предвижда лесно, тъй като сумата за месечния абонамент е една и съща.
Изисква голяма инвестиция, която понякога се предвижда трудно
Повечето реклами от този тип се заплащат на брой импресии или кликове. Това затруднява предвиждането на разходите за рекламата. Някои медии и предлагат пакетни цени за определено време за реклама (най-често 2 седмици), които започват от 1500лв.
По-висока възвръщаемост на инвестицията
SEO оптимизацията по начало цели да класира даден уеб сайт на предни позиции в резултатите на Google. Известно е, че голяма част от хората, които използват търсачката, предпочитат да посещават сайтове, които са под платените резултати (тези, които не са отбелязани с маркера “реклама/платено”).
Също така, самата видимост на сайта е по-голяма.
Съмнителна възвръщаемост на инвестицията
В последно време все повече хора използват така наречените адблокери, които блокират банерните и като цяло платените реклами, което резултира в скриването на самата реклама. Така, видимостта на дадения уеб сайт намалява и хората няма как да разберат за него.
Също така, цената на този тип рекламиране е значително по-висока.
Накрая, но не на последно място – подводните камъни

При оптимизацията за търсачки има много подводни камъни, за които трябва да се внимава изключително много. Има хиляди “черни” практики, които търсачките не толерират, и това резултира в наказание за уеб сайта. Самото наказание се изразява най-често в понижаване на позициите в класиранията, а понякога и в цялостно премахване на уеб сайта от търсачките.

За да се избегнат рисковете, които крие SEO оптимизацията, е нужен SEO специалист, който е перфектно запознат с всички практики. Затова препоръчваме наемането на професионална агенция за SEO оптимизация или SEO специалист с няколко години опит в бранша. А в някоя от следващите ни публикации ще ви разкажем за най-важните критерии, по които да изберете правилните SEO специалисти.