TOPIC: Кафето на закуска е полезно

1
Добави коментар
Alesis
Alesis

Ако пиете кафе сутрин – вие сте щастливци, защото всъщност правите много повече, освен да се насладите на любимия си навик.

Ето какви са ползите от 1 чаша кафе:

Събужда, подобрява вниманието и паметта

Няма нищо по-добро в ранни зори от леко презареждане. Постигане това с помощта на доза кофеин. Кафето притежава способността да облекчава и елиминира главоболието, от което често страдаме заради недоспиване. Разбира се, в определени случаи то може да предизвика и обратен ефект.

Кафето е отличен стимулатор на централната нервна система. Това означава, че трябва да сте внимателни с консумацията му. Никога не пийте повече от 2 чаши кафе на ден. А като казваме „чаши”, нямаме предвид халби.

Зарежда с антиоксиданти

Кафето е богато на антиоксиданти, които укрепват клетките в тялото и ги предпазват от въздействието на свободните радикали. Приемът на кафе сутрин е здравословен навик, който си струва да следвате. Спокойно се доверете и на модерното зелено кафе – то е по-богато на антиоксиданти, освен това стимулира изгарянето на мазнините.

Предпазва полезните бактерии в червата

Една чаша кафе действа пробиотично върху чревната флора, а с това и за общото здравословно състояние, тъй като предпазва от развитието на различни заболявания.

Стимулира работата на храносмилателната система

Може би не сте и подозирали, че кафето притежава способността да стимулира отделянето на стомашни сокове. Така се подобрява и обработването на храната, и усвояването на веществата. Пийте не повече от 2 чаши кафе дневно, за да подобрите храносмилателната си система.

Защитава черния дроб

Установено е, че съставките на кафето се отразяват положително върху черния дроб. Подпомагат клетките и предпазват от развитието на сериозни заболявания като цироза или затлъстял черен дроб. Задължително условие обаче е – да ограничите приема на кафе до 2 чаши на ден.

Внимавайте какво ядете в комбинация с кафето!

Вниманието е част от адекватната грижа за здравето. Класическата закуска е пример за здравословен навик. Но и чаша качествено кафе с портокалов сок например. Това съчетание дава прекалено киселинна закуска, но пък организмът ви получава желаното количество витамин С и антиоксиданти.

Препоръчваме ви, разбира се, прясно изстискан портокалов сок.

Успешно съчетание е и кафе с овесени трици и малко соево мляко, ядки или плод по избор. Задължително е плодът да е пресен, конфитюрите не се броят. А ако все пак предпочитате да съчетаете кафето със сандвич, заложете на пълнозърнест хляб, пуешко месо и авокадо. Със сигурност ще усетите разликата откъм ситост и енергия.

Източник: БЛИЦ