Професия проститутка

31
Добави коментар
petjor
petjor

Проститутка е жена, която предлага секс услуги срещу заплащане. Сексуален труд, платена любов, хоризонтален занаят, секс за пари – странна професия е проституцията. Защо и кога мъжете ходят на проститутка?

Категорично отричам клишето, че “няма мъж, който да не е ходил на проститутка”. Не само, защото аз не съм се възползвал от тази платена услуга, но и защото познавам достатъчно мъже, които не са го правили. При мен отпада логичното обяснение с изключенията, които потвърждават правилото. Не прибегнах до проститутка, дори когато отчайващо се нуждаех от жена, която да ми направи свирка, а моята отказваше.

Но има много мъже, които ходят на проститутка, не отричам. При това не от днес, а от древни времена. Цената им варира според качеството, а то се определя от няколко фактора – външност, лична хигиена и обслужване. В този смисъл “елитната” проститутка си има всичко – визия, чистота и високи професионални умения.

Проституция – най-древната професия
Не случайно проституцията е определяна като най-древната професия, въпреки че е била незаконна. Първите официални публични домове възникват през 600 г пр. Хр в Древна Гърция. Малко по-късно проституцията започва да се практикува и в Древен Рим. В държавните публични домове се назначавали робини, а покрай тях певици и музикантки предлагали по-високо платени сексуални услуги на свободна практика.

Следват векове на възход и падение за проституцията, докато през ХV век проститутките са заклеймени като “портите на Ада”, най-вече заради инквизицията и епидемията от сифилис, която върлува по това време. Сексуалните труженички се оттегляли в манастири, за да изкупят греховете си.

Индустриалната ревюлюция през XVІІІ-ХІХ век води до нов подем за “най-древната професия”. Много селски момичета напускат родните си места и заживяват в големите градове, за да могат да печелят повече. Масовостта на това явление отключва темата за нейното легализиране.

За легализиране на проституцията
През последните няколко години в Европа активно се заговори за легализиране на проституцията. В някои европейски страни – Холандия, Германия, Дания, Австрия, Швейцария – проституцията вече е легализирана, но има съществени разлики в законовите разпоредби.

Най-либерални са в Холандия и Германия, където проституцията е официално призната услуга. Според действащия Наказателно-процесуален кодекс в България „който склонява лице от женски пол към проституция или свежда към блудствени действия или към съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от сто лева до шестстотин лева“.

Този текст на практика означава, че в нашата страна е наказуемо сводничеството и склоняването към проституция, а не доброволната проституция. Но в същото време проституцията не е легализирана.

Аз споделям мнението в полза на легализирането на проституцията, тъй като по този начин тази дейност ще излезе на светло и по-лесно ще бъде контролирана.

Защо и кога мъжете ходят на проститутка?

За да загубят девствеността си с “майсторка в занаята”.
 
Когато здраво са я закъсали и се нуждаят от бърз и неангажиращ секс.
 
Когато искат нещо “по-така”, а партньорката им не им го дава.

01.10.2009/Галин Тодоров