КАК ДА КОМБИНИРАМЕ ЦВЕТОВЕТЕ В ИНТЕРИОРА

2
Добави коментар
webideabg
webideabg

  Цветовете в интериорът са един от най –  важният елемент в дизайна на му. Те са тези, които създават нашия дом, както и неговата енергия. Днес ще обясним как да използвате цветовете в интериора, за да се получи той хармоничен. Няма да говорим за психология на цветовете /това е отделна тема/, а за това как да използвате любимия си цвят и с кои цветове може да го съчетаете.

  За да умеем да работим с тях, нека първо разгледаме колелото на цветовете. Три са основните цвята – жълт, син и червен. От тях, при смесването им, се получават 12 чисти цвята – жълт, жълто – зелен, зелен, синьо – зелен, син, виолетово – син, виолетов, виолетово – червен, червен, оранжево – червен, оранжев, жълто – оранжево.

         

                          

 

  Тези 12 цвята се разделят на топли и студени цветове. Топлите цветове проявяват енергия и радост, докато студени цветове предават спокойствие и мир.

   

       

 

 Въз основа на колелото, има няколко основни схеми за комбиниране на цветовете. И те са доста прости.

1. Допълващи цветове – те са два цвята един срещу друг на колелото. Например син и оранжев или червен и зелен. Те създават контраст и се открояват. В идеалният случай, единия цвят е фон, а другия – като акцент. Могат да се използват топли и студени цветове.

2.Аналогични – всички три цвята, един до друг на колелото.Например жълто-зелено, зелено и синьо – зелено. При аналогичните комбинации, трябва да се избягват нюансите на цветовете, тъй като могат да бъдат шокиращи. Друг съвет е да се избягвт комбинирането на топли и студени цветове в тази схема.

3.Триадични схема – използват три цвята от колелото, разположени на еднакво разстояние един от друг. Например – оранжево, зелено и виолетово. Фигурата, която се получава между цветовете е триъгълник. При тази схема имаме висок контраст, но е балансиран от допълващите се цветове.Тук е добре единият цвят да е доминиращ, а другите два – акценти.

4.Сплит , допълващата схема – използва три цвята. Избираме един основен и от неговия срещуположен, се вземат неговите съседни цветове, отляво и отдясно. Например – зелено, оранжево – червен и виолетово – червен. Тази схема е подходяща за начинаещи, тъй като трудно може да се обърка.

5.Тетрадична схема – използва четири цвята заедно, подбрани в две допълващи се двойки цветове. Например червено, оранжево, синьо и зелено. Това е най – трудната схема за балансиране, тъй като предлага голямо разнообразие на цветове. Добре е да се избере доминиращ цвят, а останалите да са акценти.

 

        

       

 

  В цветовите схеми не е показано, но можем да прибавим още една, и това е монохромната. Тя използва нюансите на един, единствен чист цвят. Възприема се лесно и действа успокояващо.

  Тези правила ще помогнат да създадете своето пространство, така, че то да е по Ваш вкус и да е добре балансирано като цветове. Ето още малки трикове:

 – Повече от един цвят в стаята изглежда страхотно, но ако идете в тази посока, нека цветовете са до три. Ако имате два ярки цвята, нека третия е неутрален, за да си почиват очите.

– Дори първия опит при изборът и съчетание на цветове не се получи, винаги може да ги промените. Затова не се страхувайте, а действайте смело!

  Ето и цветови палитри на съществуващи интериори, които може да използвате:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ако сатията Ви е харесала, прочетете още: „5 стъпки при декорирането на текстила в интериора“ и „6 съвета при изборът на декоративни възглавници за дома“.