Да подготвим първокласника за първия учебен ден

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Началото на учебната година наближава. В този период обикновено сме съсредоточени в осигуряването на най-важното – тетрадки, помагала, раница, спортен екип… отмятаме всяка точка от списъка с покупките, но често сме склонни да пренебрегнем емоционалната страна на първия учебен ден. Днес сме Ви подбрали 8 съвета за подготовка на първокласника в навечерието на учебната година.

На първо място, началото на учебната година е голяма промяна за детето. Добре е да въведете новата рутина отрано, за да намалите стреса от първия учебен ден. Можете да започнете да събуждате малчугана в часа, в който ще става за училище, да закусвате заедно, да говорите за графика, с който детето ще се съобразява след 15-и септември, съветват експертите от портала “Parents.com”.

Подгответе бъдещия ученик с истории за Вашия първи учебен ден. Разкажете на детето забавни случки от престоя Ви в училище, за да го заредите с очакване за спомените, които ще натрупа през следващите 12 години. Можете да потърсите и детски книжки за началото на учебната година.

Ако имате тази възможност, запознайте бъдещия ученик с учителката му и/или с някой от бъдещите му съученици. По този начин малчуганът няма да се чувства неудобно на 15-и септември, заобиколен от непознати лица.

В случай, че вече сте набавили помагалата, които ще му бъдат необходими, разгледайте ги заедно. Според експертите, предварителната подготовка за това, какво го очаква, ще вдъхне самоувереност на детето и ще събуди у него любознателност. На пазара има разнообразие от книжки за буквите и цифрите – може да използвате дните до 15-и септември, за да попълните допълнителен сборник.

Сега е моментът детето да се научи да учи и да спазва дисциплина. Можете да проучите какви кръжоци или спортни клубове организират занимания за деца в училището или района, в който живеете. Предложете на малчугана и съгласувайте с него какво би му било интересно да посещава. Не е задължително заниманията да продължат. Обяснете му, че ако не му допадне, винаги може да се откаже.

Изберете моливите, тетрадките и аксесоарите заедно. Съобразете се с вкуса на детето Ви, като му обясните ограниченията на бюджета. Бъдещият ученик трябва да знае какво може и какво не, но трябва и да харесва принадлежностите си, за да се чувства комфортно в новата среда, в която ще се озове след 15-и септември.

Макар по това време финансовото Ви състояние да е проблемно заради многото разходи, планирайте определена сума за нещо екстравагантно. Това може да бъде комплект или аксесоар с любимите герои; модерна, макар и непрактична дреха; ново бюро или друга по-специална вещ.

Превърнете първия учебен ден в своеобразен празник. Планирайте семейна вечеря или друг забавен ритуал, с който да отпразнувате 15-и септември. По този начин датата ще се асоциира с приятно изживяване. Съобразете се с предпочитанията на първокласника – дали предпочита кино с мама и татко, вечеря с пица или посещение на развлекателен център. Нека това се превърне във Вашия семеен ритуал за посрещане на учебната година.