За първи път в стоматологичен кабинет

2
Добави коментар
BobbyKolev
BobbyKolev

Всеки родител иска детето му да е здраво и щастливо. Полага неимоверни усилия да следи правилното му развитие и често се консултира с лекари специалисти.
Аналогична е и грижата за здравето на зъбите на децата. Грижата за тях започва от съвсем ранна възраст.

Лошото е, че много родители водят децата си в стоматологичния кабинет чак, когато детето има проблем със зъбче или ако естетическия вид на зъбите му е притеснителен. Някои родители даже мислят, че млечните зъби не трябва да се лекуват.

Стоматологичният кабинет, на който всеки родител може да има доверие е: http://stomcenter.bg/about

Цели пет са главните причини, заради които млечните зъби трябва да бъдат лекувани своевременно:
1. опасност от прехвърляне на заразата върху постоянния зъб
2. възможни лицево-челюстни деформации
3. естетически нарушения
4. хранителни нарушения
5. говорни нарушения.

Зародишите на постоянните зъби се намират в изключителна близост до корените на временните зъби. Заради по-малко минерализираните тъкани. кариесите се развиват много бързо при млечните зъби, бързо става пулпит и периодонтит, които увреждат костта. На това място е новият зародиш, който бива бързо увреден.

Кариесите могат да причинят намаляване на разстоянието между временните зъби и да не остане място да избие новия зъб. Ето защо не трябва с лека ръка да подминаваме заболелите зъбки на децата.
Профилактичните прегледи ще намалят вероятността да се появят усложнения в бъдеще. Те трябва да се провеждат на всеки шест месеца. При поява на кариеси, лечението ще е много по- бързо, леко и безболезнено. Така стоматологът ще проследява израстването на новите зъби и наличието на правилно разположени зародиши.

Децата трябва да привикнат от ранна възраст с прегледите в стоматологичния кабинет и с редовната хигиена. Така то ще свикне със средата в стоматологичния кабинет и със зъболекаря, което ще допринесе за доверието между детето и стоматолога.

Детето трябва за пръв път да посети стоматологичния кабинет преди 13 месец. Необходим е да има флуорна профилактика, която да не се прекъсва. Ако има вредни навици- смукане на биберон или пръст, да бъдат отстранени. До шестата година трябва да се наблюдава и развитието на челюстта, освен на зъбите. Ако има принудително извадени зъбки, да се използват местопазители, за да се запази разстоянието. Сега е моментът да се създават трайни хигиенни навици.

Всички прегледи да се предшестват от спокойни разговори и обяснение какво предстои в кабинета.