Как да направим градинска люлка

10
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

В повечето обикновени български дворове пространството е заето от зеленчуци, овошки и цветя. Рядко може да се види постройка или мебел различна от градинска барака или пейка. Фонтаните, беседките, алпинеумите и люлките сякаш все още са запазени за собствениците на огромни дворове и скъпи къщи. Вероятно причината е липсата на информация, защото сдобиването със симпатична градинска люлка всъщност никак не е трудно.

Градинските люлки са много подходящи за семейства с деца, но не само. Има люлки, специално предназначени за възрастни, а и какво лошо има да се залюлееш на детската люлка дори и да си минал тази възраст?

Видове люлки

Повечето градински люлки у нас са с метална конструкция и дървена пейка. Детските люлки обикновено също са метални, но при тях има една или две по-малки седалки вместо пейка. Основното предимство на металните люлки е, че са евтини и здрави.

Ако човек се поразрови из чуждите сайтове, може види доста интересни дървени люлки – някои от тях имат и допълнителни съоръжения като пързалки и катерушки (естествено, става въпрос за деца). Дървените люлки като цяло са по-интересни, по-шарени, а и по-добре се вписват в двора, но това си има цена. При поръчка от Амазон или друг чуждестранен сайт цената може да стигне и задмине четири цифри в долари. У нас за съжаление дървени люлки трудно се намират, освен някои модели с канапе (за възрастни).

По света отдавна използват и пластмасови люлки, които като качество и цена са някъде между дървените и металните. Пластмасовите обаче могат да се ползват и вкъщи, стига да имаш място за това. При опитите си да намеря пластмасови люлки в българския интернет попаднах само на бебешки. Все пак е нещо. Как да се сдобием с люлка

Вече стана ясно, че на родна земя изборът от градински люлки не е много голям. Но няма място за отчаяние, Amazon.com, Ebay.com и подобни сайтове са на клик разстояние ако човек преодолее притеснението да купи такъв тип продукт по интернет. Разбира се, при досатъчно упоритост може да се намери и български вносител (а може би и производител), който да достави люлката, която търсиш.

По-интересна ми се струва обаче една друга опция – да си направиш люлка сам. Оказва се това не е толкова трудно. Брошури и планове могат да се намерят лесно (виж например тук – но брошурата не е безплатна – или потърси в любимата си търсачка за “swing set plans”), а изработването на една проста дървена люлка отнема не повече от няколко дни.

Разбира се винаги е възможен и средният вариант – да се сглоби люлка от комплект, по подобие на “китовете” за сглобяване на бараки. Така или иначе голяма част от люлките, които човек може да поръча онлайн, пристигат именно в кит форма. Комплектите за сглобяване обикновено са малко по-евтини от сглобените градински люлки, а и разходите за транспорт са по-ниски. Сглобяването от комплект отнема само няколко часа.

А ето и два линка към по-подробни ръководства за изработване на градинска люлка: едно и две. (И двете ръководства са на английски)

Разбира се, винаги може да се действа без планове, ръководства или комплекти, и да се сглоби съвсем проста люлка от дъска и здраво въже. Необходимо е само наличието на дърво с дебели клони (не за да се отрязват, а за да се завърже люлката за тях). Такава люлка се прави за час и мисля всички сме виждали (и използвали) като малки.