Украински политик бе убит в Москва | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Украински политик бе убит в Москва
Евгений Жилин е бил застерялян от неизвестно маскирано лице в елитен ресторант в покрайнините на Москва, според украинските медии причината е била „дългове“

20 Септември 2016 13:53
0

принтирай

|

текст

Украинският активист и лидер на движение „Оплот“ Евгений Жилин е бил застрелян в понеделник след стрелба в ресторант „Ветерок“ в елитното селище в Подмосковието Горки-2 – съобщи „Интерфакс“.

Министерството на вътрешните работи на Украйна отказа да коментира новинана и обяви, че ще направи това едва след като Русия я потвърди официално. Според съветника на външния министър Зоран Шкиряк, „Сега е необходимо да изчакаме официано потвърждение и едва след това ще правим съответни изводи по повод на това събитие“.

Руски медии съобщиха, че неизвестно лице е застрляло двама души в подмосковски ресторант. Едва след като пристигнали полицейски патрули било установено, че убитите са украинци, които изразяват открито критично отношение към сегашните власти в Киев. Първата версия е, че Евгений Жилин е бил убит „заради дългове“.

 

 

Евгений Жилин е бивш военен, от 2010 г. оглавява движението „Оплот“ (Крепостна стена) и по време на Майдана стана известна като противник на неофашистката Украинска въстаническа армия (ОУН-УПА) и се бореше за оказване на фнансова, юридическа, социална и морална помощ на семействата на загиналите сътрудници на милицията. Организацията също така се грижи за поддържане паметниците и гробниците на загиналите герои от Втората световна война, подкрепя исканията на бунтовниците от ЛНР и ДНР. Поради което Евгений Жилин бе обявен за „терорист“ и се издирва от укранските власти. 

Един от оцелелите при стрелбата Андрей Козирев разказал пред РИА Новости, че украинците пристигнали в ресторанта „за предварително уговорена бизнес-среща“. Разследването установило, че убиецът пристигнал 20 минути по-рано и чакал украинците маскиран на съседна маса: той имал изкуствени мустаци, носел черни очила с жълти стъкла, с шапка и раница на гърба. След като Жилин и сътрудниците му пристигнали и си поръчали, той се приближил към тях и стрелял от упор. Жилин бул убит на място, един от помощниците му починал от раните в болница, а оцелял единствено Козирев.