Безплатни прегледи за катаракта и глаукома

9
Добави коментар
zivvo
zivvo

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома стартират в различни градове на страната (виж графика по-долу). Кампанията се организира от Националната пациентска организация и Института за здравно образование. „Право на зрение“ се организира от 2011 г.

Какво представлява „старческото перде“

Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и води до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“, но в риск са и хората над 55-60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно.

Глаукомата обхваща група от очни заболявания

Те са свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Средните стойности на вътреочното налягане са между 10-21 mmHg, а на налягане над 22 mmHg следва да бъде обърнато специално внимание. При вътреочно налягане между 30-40 mmHg рискът от развитие на глаукома нараства 40 пъти. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Според данни на Световната здравна организация глаукомата е втората основна причина за загуба на зрението по света след катарактата. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.

График на безплатни прегледи и консултации за катаракта и глаукома

Прегледите са предназначени за хора, които нямат поставена диагноза или не са оперирани вследствие на катаракта или глаукома. В София и Пловдив записването за прегледи става по телефона. В Стара Загора и Хасково ще се проведат информационни беседи, на които ще се раздават талони за безплатните прегледи, като задължително условие за участие в прегледите е присъствието по време на беседата. Информационни беседи ще има и в някои от лечебните заведения в София, като в тези случаи записването за преглед отново е обвързано с присъствие на беседата. Повече информация може да бъде получена на посочените по-долу телефони.

София, 26-30 септември 2016 г….

Пловдив, 26-30 септември 2016 г….

Стара Загора – 26 септември 2016 г., 18:30 ч…

Хасково – 27 септември 2016 г., 18:30 ч…