Интересни тенденции в интериорния дизайн на банята

1
342
Добави коментар
btrend
btrend

Дълги години банята беше поставяна на заден план като значимо за интериорния дизайн пространство, но тя определено не е място, което да се пренебрегне при обзавеждането. Истината е, че прекарваме повече от 17 месеца от целия ни живот в банята, това определено я прави много важна част от дома, която трябва да се направи с вкус и внимание към детайла, за да се наслаждаваме максимално на времето прекарано в нея.

Ремонт на банята не се прави често, за това е важно да помислим добре и да планираме всяка стъпка от него, за да се получи накрая точно това, което сме искали и най-важното резултатът да ни носи наслада дълго време след това. За това е много важно да се заложи на качествени строителни материали и в никакъв случай да не се пропусна топло и хидроизолацията.

Ако се колебаем какво точно искаме за нашата баня най-добрият подход е изготвянето на 3D модел. Така ще знаем как ще изглежда нашата баня, когато е готова, но освен това ще спестим от купуването на излишни материали и ненужни аксесоари.

Когато си говорим за дизайн на банята има няколко различни стила, които са много модерни в момента, но същевременно носят в себе си и класически стил, което ги прави идеални, защото ще запазят чара си във времето.

 

Има три подходя при интериорния дизайн:

Първият е за хора, които обичат да релаксират и за тях банята е най-важното помещение в дома. Тя е характерна с големите си размери и това, че дизайнът на целия дом е мислен спрямо този на банята. Например баня в стил- арабска парна баня, включва е елементите на обазавеждането на дома акценти в арабски стил.

Вторият вариант е за хората с концепция за целото пространство. След като основната идея за обзавеждането на дома е в средиземноморски стил, то той се пренася и в банята със белите си цветове и морско сините акценти.

Третият вариант е за хората на контрастите. Харесвате шаби шик стила на обзавеждане, но това разбира се не означава, че другите страи не могат да са в скандинавски стил. Всеки трябва да се чувства добре в любимото си помещение и да го изпълни с това, което го прави най-щастлив.

За това вижте някои от най-популярните стилове при обзавеждането на баня и може да намерите вдъхновение за предстоящо освежаване на вашата.

 

Кралска баня

– определено дизайнът тип „кралска баня“ не е за всеки. Защото е по-скоро в грашата ексцентричен, но през последните години се забелязва тенденция за завръщане на стила Версай в обзавеждането и в това число и  интериора на банята. Характерното при него е пространството, което е голямо и свободно, без излишни мебели. Кралският стил на банята даде тласък и на все по-голямото разнообразие на специални тапети за баня, които издържат на топлина и влага. Друго характерно за този интериорен дизайн е аксесоарите, като картини по стената и много огледала. Присъствието на вана е задължително, като за предпочитане е тя да е от класически бял порцелан на метални крачета. За пода може да се придържате към плочки имитиращи истинско дърво, за да си спестите трудното поддържане на истински дървен под.

 

Скандинавски стил

–  скандинавският дизайн превзе пространството през последните години. Той е характерес с простотата и чистотата на линиите. Харесва се още и заради това, че съчетава в себе си класическия бял цвят с естествени материи, като дървото например. Скандинавският стил е много предпочитан за бани, най-вече заради това, че не е претенциозен относно пространствата. Може да имате и много малка баня, в която той да се впише идеално. И тук липсва претрупването с мебели, отново водещ е минималистичният стил в обзавеждането. Изборът на мебели за баня също не е труден, защото все по-лесно се намират, както и PVC шкафове имитиращи дърво, както и голямо разнообразие от мебели от естествено дърво, което не е толкова трудно за поддръжка, колкото си мислите. Скандинавският стил донесе със себе си и голямо разнообразие от бели фаянсови плочки в различни форми и размери, които до скоро бяха доста трудни за откриване.

Средиземноморско вдълновение

– средиземноморският стил стана много популярен, най-вече заради свежестта, което лъха от него. Едновременно съчетава стил, функционалност, простота и много аксесоари, без да оставя чувсто на претрупаност. Цветовете, които са характерни за него са комбинация на бяло с нюанси на морска вода. Всички цветове, които може да откриете в морето, когато погледнете в него, са добре дошли при избора на обзавеждане на банята в средиземноморски стил. Друго характерно са аксесоарите, те могат да преминат от типичните корабни въжета, дървени табели, пясъчки свещници, до по изчистени акценти като живи растения, огледала с големи рамки и нетипични за баня осветителни тела. Още нещо специфично при този интериорен дизайн и нещо, от което може да се възползвате, ако имате голям прозорец в банята, са завесите и пердетата, най-добре те да са от леки естесвени материи или ръчно шита дантела.

Провинциална идилия

– тази идея за интериорния дизайн може да открием най-често във Великобритания, защото в момента е много полулярна именно там. За избора на материал за стените е лесно- бял латекс за баня и това е по стените няма нищо. Тук отново се злага на простота и то на такава от една изминала епоха. Подцинкована кофа или корито вместо мивка, стар шкаф от необработено дърво за плот и основното в провинциалния стил, голяма медна вана. Медните акценти станаха популярни преди около 2-3 години и успешно се наместиха дори и в банята. Изборът на теракот до голяма степен няма значение, дори и да сложите няколко различни вида плочки, ще превърнете дефекта в ефект.

Ориенталски разкош

– мраморен под, ситна мозайка за стените, високи тавани и голямо отворено пространство, това е характерно за ориенталските бани. На изток, където къпането е ритуал, банята е свещено място, за това при ремонта и не се пестят средства. Много орнаменти по стените, предимно по-дълбоки и тъмни нюанси, много дърво и метали, са част от характерните за ориенталската баня детайли. Интериорът излъчва уют, топлина и разкош. Место, в което да прекараш часове. Характерно за ориенталската

 

Луксозен будоар

– банята не е само място за къпане, а част от магическия триъгълник на интимното пространство наречен спалня-баня-дрешник. Този тип луксозен будоар е характерен за златните години на Холивуд, като подобни бани могат да бъдат видяни в много филми от 60-те години. Хубавото на отминалата модата е, че тя винаги се завръща. Характено за банята, тип луксозен будоар е голямото пространство, в което може да прекараш цял ден. Тежки пердета и драперии, кристални полилей по-подходящи за бална зала, изчистени мебели от масивно дърво, голяма порцеланова вана. Друго задължително е присъствието на лежанка, диван или кресло. При избора на теракот, може да заложите на класически бял мрамор или фина мозайка, а за стените, отново като при кралската баня имате избор между тапети или латекс в тъмни цветове, като кралско синьо, бордо или есмералдово зелено. Още нещо характерно за будоара е наличието на тоалетка за дамите, на която да си напудрят носа, тя може да е поставена и между банята и дрешника или до спалнята, но друго характерно за подобен тип жилища са големите врати и слетите пространства, без видими граници на стаите.

 

Индустриален привкус

– особено актуален през последните години, индустриалният стил успя да опровергае всеобщото мнение за него, че е неуютен и отблъскващ. Интериорните дизайнери обаче видяха предизвикателство в това и успяха да го наложат като модерно решение за всяко пространство у дома, като успешно успя да застъпи и в банята. Индустриалният привкус внесен в нея дава усещане за грубост, но съчетано с елементи излъчващи лукс, като естествен камък и много стъкло, успяват да превърнат дефекта на стаята в търсен ефект на недовършеност и натурализъм. Водещият акцент в банята остава тухлената стена . Друго основно при баните с индустриален привкус е осветлението, заложете на метален полилей, който да се връзва с цялостната обстановка. При избора на мебели водещ е минимализма. Индустриалният стил е добро решение за разчупване на малки пространства, защото не затрупва банята с много мебели и ненужни вещи. Той е правилният избор и ако имате видими тръби, така те ще се превърнат в част от интериора и няма да има нужда да влагате средства в това да ги скриете.

 

Отворена баня

– бързо навлизаща тенденция при архитектурата е отсъствието на стена между главната спалня и банята към нея. Отворената баня може да бъде видяна дори като интересно архитектурно решение в луксозното строителство в България. Обикновено вместо стена има голяма стъклена витрина, която едновременно пропуска светлина, но може да се постигне уединение с помощта на щори или стъкло с функция на замъгляване. Това дизайнерско решение идва от хотелското строителство и целта му е да вкара естествена светлина в банята. Обикновено между спалнята и банята се оставя плот с височина на вана и от страната на спалнята се поставя тоалетката, а от страната на банята е разположена ваната. Определено отворената баня се отличава с модерно излъчване и нетрадиционен подход.

Независимо на коя тенденция в интериорния дизай се спрете, времето прекарано в банята трябва да Ви носи удовлетворение и да е зона за релакс, така че избирайте винимателно.