МОЛ „Марково тепе” в Пловдив отваря през октомври :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
448
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: gpgroup.bg

Всички помним бума в строителството на модерни търговски площи отпреди няколко години. Кризата го прекрати, но подейства и като катализатор за преосмислянето им. Това доведе до вълна от препозициониране на търговски центрове, които продължават да се борят за оцеляване на малкия български пазар.

Други се отказаха и намериха различно предназначение. Трети решиха все пак да отворят. В последната група попадат мол „Панорама” в Плевен, както и „Марково тепе мол” в Пловдив, който ще отвори врати към средата на октомври, информира Investor.bg.

Търговският център в Пловдив се довършва от нов инвеститор. Ремонтите по сградата, чието строителство започна преди няколко години на базата на вече остаряла концепция, са мащабни, за да се осигури максимална циркулация на човекопотока. На най-горното ниво е добавено и кино, включително и IMAX зала, обясни проектантът арх. Илиан Илиев, управител на Планинг, на Building Innovation Forum, на който се обсъждат реконструкцията, модернизацията и изграждането на търговски сгради, болници, хотели и спортни съоръжения.

Това ще е и първото откриване на модерен търговски център в България след отварянето на „Мега мол” в столичния кв. „Люлин” през септември 2014 г. и на Sofia Ring Mall на Околовръстното шосе в София през ноември 2014 г.

Като цяло проектирането и реновациите в този пазарен сегмент се съживява през последните години, коментира арх. Милена Нанова от 17,5 студио. Търговските центрове трябва да се адаптират към новите изисквания на клиентите, а и на наемателите си, които искат съвременна среда и по-ниски разходи, коментира тя.

Клиентите вече искат цялостно преживяване и социализация, които налагат промени в търговските обекти, без значение дали става дума за молове, или за супер- и хипермаркети.

Същевременно ако преди 10 години наемателите в търговските центрове са се интересували от площи до 1 000 кв.м, сега ключовите наематели търсят площи от около и над 2 хил. кв.м, допълни арх. Илиан Илиев от Планинг.

Една от емблематичните реконструкции в този сегмент от пазара на имоти в България е на Park Center – бившия City Center Sofia. След неколкократна смяна на собствеността първият български мол не устоя на натиска на конкуренцията в София. Новият инвеститор обаче – инвестиционният фонд Revetas Capital, обнови мола, за да си върне изгубените клиенти.

Реконструкцията продължи около година и половина без търговският център да спира работа, като с новостите инвеститорът успя да привлече редица ключови наематели на мястото на изгубените в периода на криза.