Качествата на истинският предприемач

1
325
Добави коментар
nedev1988
nedev1988

Какви качества трябва да притежава добрият предприемач?

Ако искате сам да си бъдете шеф, но не сте сигурни дали притежавате необходимата квалификация за предприемач, продължавайте да четете по-нататък. Какви са отличителните черти на предприемачът? Как мисли тoй? Вашият профил прилича ли на този на успешния предприемач?

До скоро предприемачите не бяха достатъчно подготвени. Липсваше нужната информация и знания. Но сега нещата се промениха. В повечето бизнес университети вече се предлагат курсове за предприемачи. В резултат на това те научиха много за това, какво е необходимо, за да станеш успешен предприемач. Все още обаче няма съвършен профил за предприемач, но има много характеристики, които често изпъкват.

В серия от интервюта с известни предприемачи те са попитани кои според тях са основните качества, които са имали важно значение за успеха им. Всички споменават здравето. Те са гъвкави и в добро здраве, могат да работят продължително и докато изграждат бизнеса си не допускат да се разболяват. Особено що се отнася за фирмите от малкия бизнес, винаги трябва да сте на линия. Може да нямате необходимите средства, за да си позволите персонал за всички дейности, поради което ще се налага да работите дълги часове. Хората често си позволяват да отсъстват от работа без да са болни. Предприемачите не са в тази група. В края на 8-часовия работен ден, когато всички се прибират вкъщи, предприемачът продължава да работи и да развива нови бизнес идеи.

Самоконтрол

Предприемачите не работят добре в структурирани организации и не обичат някой да има власт над тях. Повечето вярват, че могат да свършат работата по-добре от всеки друг и се стремят към максимална отговорност. С удоволствие създават бизнес стратегии и се стремят към постигането на своите цели. Щом постигнат целта си, веднага я заместват с по-голяма. Стремят се да влияят до колкото могат на бъдещите събития.

В големите структурирани организации лесно можете да разпознаете предприемача по изказванията, които прави: ”Ако искаха задачата да е изпълнена както трябва, щяха да я възложат на мен.” Основна характеристика е и вярата им, че са по-умни от останалите, дори и от по високопоставените. Нуждата им да свършат работата сами, по свой собствен начин е непреодолима. Те имат нужда от свобода, за да избират и да действат според собствените си разбирания и усещания. Предприемачите се чувстват самоуверени, когато държат нещата в собствените си ръце. Заемат се със всеки проблем и са упорити при преследването на целите си.

Усещане за спешност

Предприемачите имат постоянно усещане за спешна нужда от развиване на идеите си. Те не понасят бездействието, то ги напряга и смущава. Предприемачите предпочитат индивидуалните спортове като голф, ски или тенис, пред колективните. Предпочитат игри, в които мускулите и мозъкът им пряко влияят върху резултата и темпото на играта. Те имат голяма енергия, стремят се към нови постижения и са неуморни в преследване на целите си.

Усет

Успешният предприемач владее всички сложни дейности, които могат да включват планиране, взимане на стратегически решения и работа върху многобройни бизнес идеи едновременно. Те забелязват всичко и имат усет към детайлите, постоянно преглеждат възможностите за постигане на целите си. Счетоводителите могат да прекарат часове в правене на сметки и за тях е постижение балансът да е точен. Предприемачът само иска да знае значението му за дейността на бизнеса.

Реализъм

Добрите предприемачи приема нещата такива, каквито са. Рядко гледат нереалистично. Те ще променят посоката си в момента, в който видят, че промяната ще подобри шансовете им за успех. Те искат да са наясно с положението във всеки един момент. Новините ги интересуват, ако им предоставят необходима информация. Проверяват всяка информация, която получат преди да я използват при вземането на решения. Предприемачите винаги казват това, което мислят и предполагат, че и останалите го правят.

Потребности

Предприемачите намират удовлетворение в символи на успеха, които са външни за тях. Обичат бизнесът им да бъде хвален, но се смущават от похвала, насочена лично към тях. Егото им не им пречи да търсят факти, данни и указания. Когато имат нужда от помощ няма да се поколебаят да си признаят, особено когато става дума за сфера извън техните компетенции. По време на трудни моменти в бизнеса, предприемачът съсредоточава ресурсите и енергията си върху важни бизнес дейности. Те искат да бъдат в центъра на събитията и не остават в офиса за дълго.

Успешният предприемач намира удовлетворение в представянето на бизнеса, а не във образа, който си е изградил пред конкуренцията и публиката. Той ще отложи покупка като луксозна кола, докато не е сигурен, че бизнесът му е стабилен.

Междуличностни взаимоотношения

Повече се вълнуват от постиженията, отколкото от чувствата на хората. Избягват близките взаимоотношения и няма да се поколебаят да ги прекъснат, ако усетят, че може да попречат на успеха им. По време на създаването на бизнеса, когато ресурсите са оскъдни, те рядко отделят време за чувствата на хората освен тези, които са важни за постигане на целите им. Когато бизнесът започне да се разраства, предприемачът преминава през класическата управленска криза. Предприемачите, които имат умения ще успеят да се приспособят и да оцелеят когато организацията им започне да се развива и стане по-структуриране. Останалите няма да успеят.

Емоционална стабилност

Предприемачите могат да се контролират и да издържат на напрежението. Чувстват се комфортно в напрегнати ситуации, а пречките и провалите по-скоро ги мобилизират, отколкото да ги обезкуражават. Чувстват се неудобно когато нещата вървят добре. Винаги ще намерят някоя нова дейност, към която да насочат насъбраната енергия.