Балканската война

51
669
Добави коментар
ximko
ximko

На 5.10. (стар стил) 1912 г. в Стара Загора, цар Фердинанд избира да обяви началото на Балканската война.

Кървава поличба
Когато дефилиращите части са на 30-40 м от царя, генералитета и митрополита, настъпва шокираща неочаквана кулминация на вълнуващия 5 октомври 1912 г. Драматично събитие, кървава поличба или магическо действие – все едно, но държавният глава, антуражът му, генералитетът и множество старозагорци виждат внезапната поява на една възрастна туркиня. Тя се измъква от навалицата срещу трибуната с две огромни празни (червени) стомни и пресича пътя на полка в посока към царя.
Не предполагаем терористичен акт, а самият дух на суеверната епоха смущават мнозина. Има поверие, че такова действие – в присъствието на българския владетел, пред лицето на духовния архиерей и пред тръгващата в боен поход българска войска, не е случайна. Празни стомни! Значи войската тръгва напразно и България ще изгуби войната.
Настъпва всеобщо стъписване, но един фелдфебел от охраняващите трибуната реагира бързо. Странната жена е съсечена точно преди да достигне средата на улицата, трупът й е изтеглен встрани, а 12-и пехотен Балкански полк продължава марша си. Всички въздъхват с облекчение, защото опитът за магия е ликвидиран и шансовете на българското оръжие съхранени.
Този злощастен инцидент е забравен дори в Стара Загора. Помни се само, че в града на 5 октомври 1912 г. е даден сигналът за величествен прелом в новата българска история.