Най-вкусните здравословни десерти

1
592
Добави коментар
GalkatheGreat
GalkatheGreat

Много хора смятат, че “здравословни десерти” е оксиморон, създаден за да заблуждава хората, докато се мъчат с някоя диета. Това обаче далеч не е така – има много здравословни съставки и натурални подсладители, с които лесно можете да спретнете страхотни сладкиши. Някои от резултатите са толкова добри, че дегустаторите не успяват да различат нездравословните и здравословните десерти.

Здравословни курабийки с овесени ядки. Източник: flickr.com

Овесено-бананови сладки

200 гр. фини овесени ядки (или мюсли от лимец)
2 големи банана
3 с.л. мед
1/2 пак. канела

Забърквате всички съставки в купа и се оставя да предстои 20-30 минути. Могат да се добавят стафиди, орехи, лешници или други ядки или сушени плодове. От тестото се оформят курабийки с лъжица в тавичка, покрита с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса, докато станат златисти. Сладките са подходящи както за здравословен десерт, така и за похапване сутрин.

Кексчета с кокос

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. захар (бяла или кафява)
1 пак. бакплувер
щипка сол
1 ванилия
1 яйце
2/3 ч.ч. прясно (ядково) мляко
1/3 ч.ч. зехтин (или друга растителна мазнина)
50 гр. кокосови стъргорини

В купа се смесват брашното, бакплуверът, солта, ванилията и кокоса. Отделно яйцето се разбира добре със захарта и добавят се млякото и зехтина. Сместта се изсипва при сухите продукти и се разбърква добре. Тестото се разпределя във формичка за мъфини (пълнят се до половината) и се пече се на 180 градуса за около 20 минути. Рецептата се изпълнява много бързо. Добра идея е да я сготвите заедно с детето си, което ще го мотивира да предпочете този полезен десерт вместо готовите изкушения, пълни с оцветители и консерванти.

Шоколадов сладкиш с тиквичка

1 стредноголяма тиквичка
1 ч.ч. кафява захар
1 с.л. какао
1 пак бакплувер
2 с.л. зехтин
1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 черен шоколад на кубчета

Тиквичката се настъргва и се оставя да престои, за да се отдели част от водата в нея. Всички останали продукти се смесват и накрая се добавя тиквичката. Бърка се до получаване на хомогенно тесто и се изсипва в тавичка. В тестото се добавят парченцата шоколад и се пече на 180 градуса. Рецептата е подходяща за вегани или за консумация по време на пости. Ако искате да бъде по-удобен за хапване по път, можете да разпределите сместта във формичи за мъфини. Ако ще сервирате като десерт, можете да поръсите с кокосови стърготини.

Можете да си направите експеримент и да помолите някой да преположи коя е основния в сладкиша. Разпознаването на тиквичката е изключитело трудно, а и сравнително малко хора я възприемат като съставка в десерт.

Още един вкусен и здравословен десерт можете да откриете в 3 рецепти за здравословна закуска с киноа.