„Ад“: 13 любопитни факта за филма

1
402
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Вирус, направен от кетчуп, унгарски музеи като снимачна площадка и звезди от цял свят в новата екранизация по бестселърите на Дан Браун за професор Робърт Лангдън

– Проф. Робърт Лангдън (Том Ханкс) и Сиена (Фелисити Джоунс) са облечени в дрехи и обувки от италианската модна къща „Салваторе Ферагамо“.

– Изработени са общо 15 посмъртни маски на Данте Алигиери, за да е сигурно, че продукцията няма да остане без нужния реквизит. А докато снимат във Флоренция, правят дарение на Палацо Векио, за да се реставрира хранилището за автентичната посмъртна маска на поета.

Видео: „Ад“, третият филм по Дан Браун

– Дарио Нардела, действащият кмет на Флоренция, се появява на заден план във филма в ролята на „служител“, а режисьорът Рон Хауърд получава от него ключовете на града. Традицията датира от древността, когато било обичайно европейските градове да са обграден от стени. Затова на посещаващите ги официални лица бил предоставян ключ от градските порти като жест на доверие и доброжелателност.

Освен на други емблематични места за града, екипът снима четири дни и в Палацо Векио, едно от най-значимите обществени места в Италия, където се помещава кметството на Флоренция. Въпреки че сега по-голяма част от него е музей, дворецът си остава символ на местната власт, а от 1872 г. там се намират кметският кабинет и седалището на Общинския съвет. За естествен декор са използвани места като Залата на петстотинте и Залата на географските карти.

– Когато Вайента пада от тавана в Залата на петстотинте, древната подова настилка трябвало да бъде предпазена и отговорниците по специалните ефекти изработват фалшива локва кръв от червен силикон.

– Преди да влезе в ролята на Вайента, румънската актриса Ана Улару никога не била карала мотоциклет… а сега е запалена по моторите и с нетърпение очаква да получи книжка!

– За сцената с дрона, който преследва Лангдън и Сиена през градините Боболи, операторският екип използва два дрона – един да преследва актьорите и друг да снима действието.

Величественият парк, първият по рода си в европейската архитектурна практика, се намира зад Палацо Пити, който е най-големият от запазените до днес дворци във Флоренция, датира от XV век и някога е бил официална резиденция на Медичите.

Пищният градински ансамбъл е практически музей на открито – с антични и ренесансови статуи, изкуствени пещери и изумителни фонтани.

– Смъртоносният вирус на Зобрист Inferno (Ад) е създаден от отдел „Реквизит“ по следната рецепта: 40% вода, 30% растително масло и 30% кетчуп.

– Философът и футурист Джейсън Силвър помага на режисьора Рон Хауърд да създадат емоционалния клип в YouTube в подкрепа на изказаното от Зобрист убеждение, че пренаселеността на Земята ще доведе до изчезване на човешкия вид.

– За сцените с виденията на Лангдън от ада отделът за специални ефекти е закупил 9000 литра фалшива захарна кръв.

– Фон и ключова роля за сюжета играят красиви и исторически значими места, като 70% от филма са заснети край оригиналните места на действието в градовете Венеция, Флоренция и Истанбул – както и в Будапеща. Поради европейското излъчване на унгарската столица там се снимат и сцени, които трябва да наподобят различни други локации.

Така например епизодът, когато Лангдън и Сиена откриват, че посмъртната маска на Данте в Палацо Векио е изчезнала, всъщност е заснет в Етнографския музей в Будапеща.

Сцената, в която героите на Том Ханкс и Фелисити Джоунс са преследвани през криптата на базиликата „Сан Марко“ във Венеция, пък е заснета в подземията на друг забележителен унгарски музей – „Кишцели“.

Той е разположен на хълм в Буда, а се помещава в бивш бароков манастир и църква, ползвани като казарма и болница, преди сградата да бъде закупена през 1910 г. от колекционера и производител на мебели Макс Шмид, който я превръща в луксозно имение. В завещанието си предприемачът оставя имота и терена на хората от Буда с уговорката да го превърнат в парк и музей.

Ужасяващите гротескни сцени, които се разиграват във въображението на Лангдън, са заснети на живописна улица до Унгарската държавна опера, изградена в неоренесансов стил, с елементи на барок.

Унгарският национален музей е превърнат в университета Харвард за епизодите, в които Лангдън се мъчи да пребори амнезията и да възвърне спомените си. Най-старият обществен музей в Унгария, основан преди две столетия, се намира в сграда, която е построена през 1837-47 г. и е още един образец на неокласическата архитектура.

– Малък снимачен екип посещава Истанбул само за един уикенд, за да заснеме сцената с пристигането на Лангдън, Сински и Симс в  църквата „Света София“, построена през VI в. от император Юстиниан I, по-късно превърната в джамия, а днес също музей.

– „Има нещо, което Дан Браун е осъзнал – всички хора харесват хубавите загадки, особено такива, в които реално може да си представиш уликите една по една и да я разрешиш. И публиката отново получава именно това – една почти интерактивна история“, казва Том Ханкс, който се превъплъщава за трети път в професора по религиозна символика от Харвард.

Според режисьора Рон Хауърд, работил с двукратния носител на „Оскар“ в предишните два филма, а също така в „Аполо 13“ (1995) и „Плясък“ (1984), една от причините всички да харесват Ханкс в тази роля е, че в реалния живот той Е Робърт Лангдън:

„И двамата са движени от любопитство, имат сходно чувство за хумор, а когато се сблъскат с някаква загадка, са очаровани – и разполагат със забележителен ум, който е в състояние да я разгадае. И над всичко това е фактът, че той е един от най-добрите съвременни актьори.“

– За пореден път интернационалната среда, в която разиграва събитията в романа си Дан Браун, предлага възможност Ханкс да бъде заобиколен с актьори от различна националност: френският актьор Омар Си („Недосегаемите“) е Кристоф Бушар, индийската звезда Ирфан Кан („Джурасик свят“) е Хари Симс, датската актриса Сисе Бабет Кнусен (сериала „Правителството“ / Borgen) е д-р Елизабет Сински, а американецът Бен Фостър (Ланс Армстронг от „Победа в кръвта“) е биоинженерът Бертран Зобрист.

След французойката Одри Тоту в „Шифърът на Леонардо“ (2006) и израелската актриса Айелет Зурер в „Ангели и демони“ (2009), този път му партнира британката Фелисити Джоунс в ролята на Сиена Брукс.

Източник: По материали от „Александра филмс“